Ексклюзиви
субота, 15 травня 2021 12:12

Запровадили нові шкільні предмети

Запровадили нові шкільні предмети
У 1922-1934 роках в СРСР у школах не вивчали історію. Фото: pexels.com

15 травня 1934 року вийшла постанова Раднаркому СРСР "Про викладання вітчизняної історії у школах". Вона зобов'язала вивчати реабілітовану історію Російської імперії та комуністичної партії. Історії України, як предмету, не існувало.

До 1934-го у школах вивчали лише курс "Суспільствознавство", який формував у школярів поверхневі знання з історії, економіки, філософії, соціології. Та використовували малоефективні форми організації навчально-виховного процесу, методи і прийоми навчання. Це призвело до низької результативності засвоєння учнями суспільствознавчих знань і вмінь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українську мову зробили необов'язковою в школах

Тому прийняли постанову Раднаркому СРСР "Про викладання громадянської історії в школах СРСР". Вона впровадила окремий курс історії. Він мав висвітлювати минуле у хронологічній послідовності, повідомляти конкретні факти в живій, наочній і доступній формі з характеристиками історичних діячів. Пропонував вивчати школярам події і явища, що демонстрували марксистсько-ленінське трактування історичного процесу.

На основі методичних вказівок склали програми з курсів "Історія стародавнього світу", "Історія середніх віків", "Історія СРСР". За першими навчальними програмами історія викладалася у 3-10 класах з поступовим збільшенням годин на вивчення цього предмету, з однієї години в тиждень у третьому класі і до чотирьох у десятому.

5 травня 1913 року професор Чернівецького університету Степан Смаль-Стоцький видав у Відні третє видання граматики української мови. Заперечив шовіністичне твердження про існування лише "єдиної російської мови".

Перше видання граматики побачило світ ще 1893-го у Львові, Австро-Угорської імперії. У ньому Степан Смаль-Стоцький та австрійський мовознавець Теодор Ґартнер виклали власностворений український правопис. Його основою стала Желехівка – фонетичний правопис Євгена Желехівського, що діяв в Західній Україні з 1886 року.

Зараз ви читаєте новину «Запровадили нові шкільні предмети». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути