понеділок, 24 вересня 2018 12:58

Український письменник втік по дорозі у крематорій

Український письменник втік по дорозі у крематорій
Петра Дужого арештовували вісім разів і він тричі втікав. Фото: Твіттер

Відомого письменника, політика ОУН та політичного в'язня Петра Дужого арештовували вісім разів. Він відсидів у таборах 15 років. Прожив 81 рік і 24 жовтня 1997 року помер у Львові. Похований на Личаківському цвинтарі.

У жовтні 1943 року письменника і політика Петра Дужого заарештували німці. Це було вже шосте ув'язнення в його житті. Його мали розстріляти, а потім перевезти в крематорій за те, що в Холодному яру він організовував загони ОУН. Він пережив допити і катування. Але під час перевезення на страту Петро Дужий зірвав дошку у підлозі товарного вагона. Втік біля Умані і поранений дістався до підпільників, пише сайт vox-populi.

Перед цим Петра Дужого вже арештували аж 5 разів за різними звинуваченнями. Наприклад, 31 серпня 1941 року його затримали німці у Василькові біля Києва. Група ОУН під його керівництвом планувала проголошення української державності в Києві – так само, як у Львові в червні. Німці арештували цю групу у Василькові біля Києва і перевезли її до Львова, у тюрму на Лонцького. Восени Петра Дужого німці звільнили. Як виявилося потім, він був звільнений помилково. Майже вся група була звільнена.

Наступного разу разу Петра Дужого затримали 22 березня 1947 року війська НКВС. Його було засуджено до розстрілу. Шістдесят п'ять днів він чекав на виконання вироку. Вирок був підписаний головою Верховної Ради СРСР Шверником. Та 26 травня 1947 року вийшов Указ, який скасовував смертну кару.

Однак і тоді арешти Петра Дужого не припинилися. 27 жовтня 1977 року його заарештували увосьме – через рукописи. Були допити, обшуки, конфіскація друкарської машинки, книжок. Усе це стало причиною тяжкого серцевого нападу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Миколу Лемика стратили через рік після одруження

Понад п'ятнадцять років Петра Дужого тримали в далеких концтаборах Колими, Сибіру, Мордовії. В ув'язненні писав вірші. Частина з них ввійшла до збірки "Розкуте слово", виданої у Мельбурні в Австралії в 1980 році.

25 липня у Житомирі на 88-му році життя відійшла у вічність зв'язкова УПА Євдокія Лихачова (псевдо "Ластівка").

Євдокія Лихачова, або як її називали – Дана (дівоче прізвище – Фіголь) народилася 1930 року в селі Вікторів Галицького району на Івано-Франківщині. Окрім неї, у сім'ї були ще дві сестри і брат. Одна із сестер померла голодного 1932 року від сухот. Євдокія вже у 5 років цитувала напам'ять "Кобзаря", читала українські газети.

Зараз ви читаєте новину «Український письменник втік по дорозі у крематорій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути