Ексклюзиви
понеділок, 24 лютого 2020 11:07

Український командир потрапив у оточення

Український командир потрапив у оточення
Курінний Василь Андрусяк (зліва) та керівник ОУН Станіславської області Ярослав Мельник зустрічаються у 1944 році Фото: facebook.com/UPAreenacting/

Командир УПА Василь Андрусяк - "Грегіт" загинув у бою з НКВС коло селища Грабівка на Івано-Франківщині 24 лютого 1946 року.

До ОУН приєднався 1932-го. Очолив юнацький провід організації в Снятинській гімназії, в якій навчався. Активно поширював проукраїнські листівки.

Із захопленням Галичини Червоною Армією неодноразово затримувався чекістами як неблагонадійний. Декілька разів тікав із ув'язнення. Навчався на вчителя у Коломиї, де спільно зі спортивним товариством "Сокіл" розбудовував місцеву мережу організації.

Остерігаючись переслідувань з боку радянської влади, утік в Австрію, де вступив до легіону "Роланд". Пройшов військове навчання та конспірацію за підтримки німців. У липні 1941-го повернувся в Галичину. Очолив Снятинський окружний провід ОУН, керівником якого служив близько року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Застрелився генерал служби безпеки УПА

Пізніше став командиром сотні Української національної самооборони "Змії", а на початку 1944-го - курінним відомого загону УПА "Скажені". Згодом очолив одну із тактичних груп "Чорного лісу". Брав участь у боях із німцями та НКВД, неодноразово отримував поранення, але повертався до боїв. Командував загоном у бою під Лещавою-Горішнею - нині Підкарпатського воєводства Польщі, де втрати УПА склали 17 осіб, а чекістів - до 207 убитих, серед яких був один генерал. Керував успішним рейдом на Івано-Франківськ з метою здобуття зброї та медикаментів. Був нагороджений Золотим хрестом за бойові заслуги 2-го класу.

24 лютого рейдова група НКВД оточила криївку "Грегіта" між селищами Грабівка та Глибока. Вирватися з оточення повстанці не змогли. Тіло Василя виставили на загальний показ перед міським театром в Івано-Франківську. Отримав посмертне звання полковника УПА.

Майор УПА Петро Олійник - "Еней" загинув у бою з НКВС 17 лютого 1946-го поблизу селища Глинки Маневицького району на Волині. Місце поховання невідоме. Згідно з наказом Головного військового штабу УПА, 1945-го Петра Олійника нагородили Бронзовим хрестом за заслуги.

Зараз ви читаєте новину «Український командир потрапив у оточення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути