Ексклюзиви
понеділок, 27 січня 2020 08:21

Українські солдати натрапили на концтабір у лісі

Українські солдати натрапили на концтабір у лісі
За всю історію Освенцима було скоєно близько 700 спроб втечі, 300 з яких увінчалися успіхом. Фото:https://pbs.twimg.com

Солдати Першого Українського фронту під проводом командира 107-ї стрілецької дивізії 60-ї армії Василя Петренка 27 січня 1945 року зайшли у найбільший нацистський концтабір "Освенцім" на території окупованої Польщі. Вдалося звільнити 7,5 тис. в'язнів, яких не встигли вивезти нацисти.

За три дні до того армія почала наступ на окуповане місто Освенцим – важливий транспортний вузол. Майже половина: 42% вояків – українці. Про концтабір на території містечка військові командири не знали. Радянські військові просувалися за напрямком по карті – шукали промислові чи інші об'єкти. Замість лісу, як показано на карті, розвідники вийшли на мур із колючим дротом, а за ним – табір. Підступи до нього заміновані. Сапери усю ніч і половину наступного дня розміновували об'єкт.

Документи свідчать, що союзники знали про "остаточне вирішення єврейського питання" і про газові камери. Проте жодних дій не чинили, вважалося, що були "нагальніші питання".

"Освенцім", або "Аушвіц" - німецькою, був одним з 6 таборів смерті на території Польщі. Призначений для знищення євреїв з усієї Європи. З 1,3 млн закатованих в'язнів Освенціма діти склали близько 234 тис. "Фабрикою смерті" Аушвіц став не відразу. В перші два роки більшість ув'язнених були поляками – "політичними". Слабких, літніх, жінок і дітей знищували одразу, сильніші працювали на фабриках. В той час почали працювати крематорії– для масового знищення. В'язнів винищували по 10-15 тисяч чоловік в тиждень, печі працювали безперервно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В'язні табору роззброїли охоронців

Табір був для Третього рейху підприємством, яке приносить прибуток. Два бараки керівництво виділило для зберігання коштовностей. В'язні називали їх "Канадою". Проте більшість людей помирали від голоду. Найбільше страждали діти.

Ще наприкінці 1944 року табірне начальство оголосило евакуацію ув'язнених на територію Німеччини – поразка Гітлера була неминучою. Тих, хто не міг йти, фашисти розстрілювали.

Вивезли 60 тис. ув'язнених. Щоб знищити докази - руйнували крематорії, підпалювали склади з відібраними у в'язнів речами, мінували підходи до Освенціму.

Після звільнення концтабору частину бараків і будівель стали використовувати як шпиталь для ув'язнених. Через два роки на території колишнього табору смерті організували меморіальний комплекс.

Війська Третьої армії США 11 квітня 1945 року звільнили в'язнів нацистського табору Бухенвальд біля Веймара. З тих пір відзначають Міжнародний день звільнення в'язнів фашистських концтаборів.

Зараз ви читаєте новину «Українські солдати натрапили на концтабір у лісі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути