вівторок, 04 грудня 2018 16:37

Українського генерала засудили до страти

Українського генерала засудили до страти
3 грудня 1929 року засудили до страти Юрія Тютюнника. Фото: СБУ

Смертний вирок 38-річному генерал-хорунжому армії УНР Юрію Тютюннику 3 грудня 1929-го винесла колегія Голоного політичного управління.

"Вирок не приводити у виконання до особливого розпорядження", - йшлось у примітці до документу.

Після поразки Другого зимового походу армії УНР 1921-го Тютюнник повернувся у Польщу. Улітку 1922-го співробітники більшовицьких спецслужб створили фіктивний орган "Вищу військову раду". Вигадана повстанська організація вербувала людей із оточення Тютюнника.

26 березня 1923-го голова ВВР Михайло Дорошенко закликав Тютюнника очолити революційне повстання в Україні. Тютюнник зволікав із приїздом і 12 травня 1923-го Дорошенко пригрозив розірванням відносин із генералом і звинуватив його у зраді революційних ідей. 16 червня 1923-го після переправи через Дністер генерал-хорунжого Юрка Тютюнника заарештували. Більшовики заявили, що український генерал здався та пішов на співпрацю з радянською владою.

Тютюнник працював на кіностудії, разом із Майком Йогансеном і Олександром Довженком готував сценарій фільму "Звенигора". Зіграв самого себе у пропагандистському фільмі "П. К. П." ("Пілсудський купив Петлюру").

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Петлюра, Грушевський і могутнє військо: показали рідкісні фото Української революції

Юрія Тютюнника заарештували у Харкові 12 лютого 1929-го. У цей час він працював секретарем-інспектором ревізійної комісії Всеукраїнського акціонерного товариства торгівлі.

На допитах казав слідчим, що досі підтримує ідеї націоналіста Дмитра Донцова. Не називав імен учасників Другого зимового походу, заперечував існування в Україні диверсійно-повстанської сітки.

"Винен у пропаганді українського фашизму та приховуванні контрреволюційного елементу", - йшлося у вироку. Тютюника вивезли до Москви на дорозслідування. Йому дозволили лише листування з дружиною Вірою Тютюнник. Вона зверталась із заявою до керівництва ОГПУ та прокурора Верховного суду СРСР, в якій переконувала, що її чоловік не є загрозою для радянського ладу, а її родина приречена на голод. У серпні 1929-го продала піаніно, щоб поїхати до Москви на побачення з чоловіком і прийом до судового керівництва. Їй побачення не дозволили і заборонили на майбутнє.

Розстріляли Юрія Тютюнника у Москві 20 жовтня 1930-го.

6 листопада 1919-го загинула Олександра Соколовська - отаман Маруся. У 17 років дівчина очолила повстанський загін, що нараховував 300 шабель і 700 багнетів. Боролася проти більшовиків, які окупували Україну.

Зараз ви читаєте новину «Українського генерала засудили до страти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути