Ексклюзиви
понеділок, 21 червня 2021 01:13

У протоці знайшли свідчення корабельних катастроф
11

Показали артефакти з загиблих кораблів
Фото: Institute of Southeast Asian Studies
Показали артефакти з загиблих кораблів
Показали артефакти з загиблих кораблів
Показали артефакти з загиблих кораблів
Показали артефакти з загиблих кораблів

Підводні археологи вперше виявили сліди корабельних аварій у Сінгапурській протоці.

Вони підняли предмети з двох торгових суден. Артефакти дозволяють датувати перший корабель XIV ст. У другому кораблі впізнали індійське торгове судно "Шах Мунча". Воно затонуло разом з китайськими товарами, призначеними для доставки до Великої Британії 1796 року, повідомив Сінгапурський Інститут досліджень Південно-Східної Азії.

Сінгапур завжди був важливим торговим центром. Але у морі навколо нього нерідко гинули кораблі. Археолог Майкл Флекер оприлюднив матеріали дослідження двох корабельних аварій.

Сліди корабля XIV ст. виявили 2015 року. Тоді біля острова Педра-Бранка сіли на мілину два крана-навантажувача. Вони могли впасти і зруйнувати історичний маяк Хорсбург 1851 року. Щоб врятувати маяк, крани підірвали. Під час очищення акваторії від їх уламків водолази виявили стопки керамічного посуду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На дні моря виявили корабель, який перевозив рабів

2019 року знайшли сліди ще одного корабля. "Шах Мунча" затонув 1796 року під час проходження з Китаю до Індії. Під час огляду виявили уламки корпусу, деталі спорядження і товари. Знайшли чотири якорі завдовжки 5 м і дев'ять гармат. Таку зброю використовували на кораблях Ост-Індської компанії для захисту і сигнальних пострілів. Серед товарів знайшли кераміку, вироби з бронзи, скла і агату та інше.

На затонулому кораблі виявили 52 золоті монети, золотий ланцюг, 110 срібних монет і ґудзиків. Дайвери знайшли скарби на затонулому під час урагану в 1715 році кораблі Капітана.

Зараз ви читаєте новину «У протоці знайшли свідчення корабельних катастроф». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути