Ексклюзиви
неділя, 22 січня 2023 11:26

Почалося повстання проти російської влади

Почалося повстання проти російської влади
Польське Січневе повстання тривало до червня 1864 року та було придушене російськими й прусськими військами. Ілюстрація: wikipedia

22 січня 1863 року вибухнуло національне повстання в Королівстві Польському. Мета - відновлення державності. Участь в ньому, окрім поляків, взяли литовці, білоруси й українці.

Свою державність Річ Посполита втратила під час трьох поділів Польщі - 1772-го, 1793-го і 1795 року. Її території розділили між собою Російська, Австрійська імперії та королівство Пруссія.

Ненадовго відновити державність полякам вдалося за допомогою Наполеона Бонапарта. 1807 року він сприяв утворенню Варшавського герцогства, що перебувало в особистій унії з наполеонівським союзом. Після поразки Наполеона державу знову поділили, а поляки, особливо шляхта, не полишали надій на її відродження. Одне з великих повстань спалахнуло в листопаді 1830-го. Завершилось поразкою і значним обмеженням самоврядування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Польща і Росія 1768 року уклали угоду щодо українців

Пізніше в національному польському русі сформувалося 2 табори - "білих" і "червоних". Перші об'єднували переважно велику шляхту, яка виступала за використання пасивної тактики боротьби, що дозволила би відновити політичну автономію. "Червоні" ж об'єднували різноманітні верстви суспільства. Планували здобути незалежність збройним шляхом та відновити державу в кордонах 1772 року. Саме "червоні" й організували повстання.

Його початок призначили на весну 1863-го, але розпочали в січні, через що отримало назву Січневого. Мало характер партизанської війни. Своїми діями повстанці планували дати поштовх до початку загальноросійської революції, під час якої і планували відродити державу.

До червня 1864-го поляки провели близько 1,2 тис. сутичок із військами Російської імперії та Пруссії, але в результаті зазнали поразки. Від руху почали відходити селяни, адже уряд оголосив про проведення важливої селянської реформи.

Після придушення повстання уряд наказав страчувати багатьох його учасників. Інших учасників - поляків, українців, білорусів, литовців - заслали до Сибіру чи віддали у солдати. Залишки автономії Польщі скасували. Відновити свою державність зможе лише за часів Першої світової війни.

Правобережну Україну приєднали до Російської імперії 27 березня 1793-го. Відповідний маніфест видав за наказом імператриці Катерини II генерал Михайло Кречетніков. Території сучасних Київської, Черкаської, Кіровоградської, Житомирської, Вінницької, Хмельницької, Рівненської і Волинської областей відібрали в Польщі в ході її 2-го поділу.

У зверненні до підданих наголошувалося, що відносини між Росією та Польщею завжди ґрунтувалися на взаємній користі для обох держав. Але при цьому не тільки марні були спроби Росії "встановити спокій" на Правобережжі, а й її скарбниця зазнала незліченних збитків.

Зараз ви читаєте новину «Почалося повстання проти російської влади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути