Ексклюзиви
неділя, 29 січня 2023 01:30

У печері знайшли людські кістки

У печері знайшли людські кістки
В Англії знайшли древнє поховання. Фото: UCLan

Людські останки віком близько 11 тис. років знайшли археологи у печері Heaning Wood Bone у Камбрії, Англія.

Знахідку датують раннім мезолітом. У цей час Homo sapiens був єдиним видом гомінід, який вижив на Британських островах. Про це пише Heritage Daily.

Розкопки проводили археологи під керівництвом Мартіна Стейблса з Університету центрального Ланкашира. Змогли ідентифікувати вісім осіб, похованих у печері. Сім з них були датовані дослідниками з Університету Невади та Університету штату Пенсільванія за допомогою радіовуглецевого аналізу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У болоті вчені зробили незвичайне відкриття

Аналіз показав, що печера використовувалася для поховань у три різні періоди доісторичного минулого: близько 4000 років тому у ранній бронзовий вік; приблизно 5500 років тому в епоху раннього неоліту; та приблизно 11 тис. років тому на початку періоду мезоліту.

"Це фантастичне відкриття! Ми раді підтвердити, що неймовірна знахідка Мартіна датується приблизно 11 000 років і дає нам чіткі докази мезолітичних поховань на півночі. Це особливо цікаво, оскільки це одні з найдавніших дат людської діяльності в Британії після останнього льодовикового періоду", – кажуть дослідники.

У Швеції археологи знайшли два древні мечі вікінгів всередині кам'яної поховальної камери. Зброю ніхто не чіпав протягом 1200 років, тож знахідка може багато розповісти про життя людей, які жили тут у ті часи. Мечі виявили у провінції Вестманланд на великій похоронній ділянці, де розташовані понад 100 поховань. Останні датують періодом між 600 та 1 тис. роками нашої ери.

Зараз ви читаєте новину «У печері знайшли людські кістки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути