Ексклюзиви
пʼятниця, 03 квітня 2020 12:28

Ховалися від льодовиків - у печері виявили сліди діяльності людини, яким 65 тис. років

Британські археологи знайшли відбитки людських рук у печері Лене Хара на острові Тимор біля Індонезії. Вважають, що їм близько 65 тис. років.

Найдавніші печерні малюнки, які знаходили в країні, мають вік до 11,6 тис. років. Але нова знахідка належить до епохи плейстоцену - льодовикового періоду, повідомляє видання Cosmos.

Учені наголошують, що зроблені на відшарованій мінеральній кірці візерунки перебувають у поганому стані та практично непомітні для недосвідченого ока. Фотозйомка у високому розширенні показала, що зробили їх шляхом нанесення червоної вохри на лодоні. При цьому належать до окремої ходожньої традиції, що не збігається зі знайденими тут раніше геометричними фігурами тварин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дослідили печеру із зображеннями звірів, яким 13 тис. років

"Було дуже цікаво відкрити цей набір ручних трафаретів - можливо, найцікавіших мотивів наскельного мистецтва. Вони забезпечують реальний зв'язок із людьми, які їх створили. Ви дивитеся на контур руки людини, яка жила тисячі років тому. Це мистецтво може мати вирішальне значення для розуміння колонізації та поширення ідей між Азією та давнім метериком Сахулом", - говорить автор доповіді, археолог Крістофер Стендіш.

Автор: cosmosmagazine.com
  У Демократичній Республіці Східний Тимор що на Малайському архіпелазі знайшли відбитки рук, яким 65 тис. років
У Демократичній Республіці Східний Тимор що на Малайському архіпелазі знайшли відбитки рук, яким 65 тис. років
Археологи знайшли кам'яні "кишенькові" витвори мистецтва у печері Леанг Булу Бетту, Індонезія. Їх датують періодом 26-14 тис. років тому. Дві знахідки називають першим прикладом такого мистецтва на теренах острівної Південно-Східної Азії. Адже це не звичні наскельні малюнки. Печерні люди могли переносити їх із собою.
Зараз ви читаєте новину «Ховалися від льодовиків - у печері виявили сліди діяльності людини, яким 65 тис. років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути