середа, 08 грудня 2021 09:31

Історик пояснив, що робить українських політиків "лузерами"

Історик пояснив, що робить українських політиків "лузерами"
Олексій Сокирко: "У нас ніколи не було ідеологічних партій та лідерів, для яких влада є самодостатньою цінністю. Не способом наживи, а засобом змінювати суспільство". Фото: Тарас Подолян

Україні бракує еліти, яка розглядає владу не як самоціль і спосіб наживи, а як можливість змінити суспільство.

Таку думку в інтерв'ю журналу "Країна" висловив історик Олексій Сокирко.

"У нас ніколи не було ідеологічних партій та лідерів, для яких влада є самодостатньою цінністю, – каже історик. – Не способом наживи, а засобом змінювати суспільство. Деякі політики починають претендувати на щось подібне. Але справжніх харизматів, які хочуть змінити світ, я не бачу. Наші олігархи — не Сороси".

Тим не менш, такі люди вже визрівають в суспільстві, вважає Сокирко. Поки що механізм політичного ринку не дозволяє їм бути помітними. Але пострадянські ресурси вже вичерпані, тому пасіонарії прийдуть, запевняє він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський реставрує систему, проти якої виступали два Майдани - Грицак

Головна проблема наших еліт – вони не розуміють, що програють у конкурентній боротьбі, наголошує Сокирко.

"Причина – брак пасіонарності. У Путіна є своє бачення світу і бажання його перетворювати. Наша бізнес-верхівка постійно відставатиме. Юлій Цезар завжди обійде хитрого Красса. Відсутність політичного заряду робить із наших еліт лузерів. Вони потребують курсів з історії та філософії, які можна проектувати на сферу, в якій хочуть бути успішними", – стверджує він.

Зі школи українці виносять, що вони завжди були безелітними. Але це не так, зазначає Сокирко.

"Займаюся історією Гетьманщини, – каже він. - Цю державу створила саме військова еліта, яка автоматично стала політичною владою та аристократією. Козацька верхівка у XVIII столітті знала право, історію, іноземні мови. Жанр козацького літопису еволюціонував у публіцистичний трактат, роздуми над історією. У преамбулі до Конституції Пилипа Орлика докладно розповідається, що таке козацько-руський народ і звідки він узявся. Що козаки походять від хозарських племен, що вони служили різним правителям – київським та литовським князям, польським королям, російським царям. Але завжди самі обирали володарів, укладаючи з ними угоди".

Цей етногенетичний міф еволюціонував в "Історію русів" – канонічний текст для витворення українського національного міфу у ХІХ столітті. Його читали Куліш, Костомаров, Шевченко і заряджалися патріотичними ідеями. Відтак почала формуватися українська національна ідентичність – як свого роду громадянська релігія, підсумовує історик.

Повне інтерв'ю з Олексієм Сокирком читайте в журналі "Країна" за 9 грудня
Передплатити журнал можна ТУТ.

Чверть століття тому ухвалили Конституцію України. Втім, конституційний процес у нашій державі нараховує 2300 років, вважає історик Сергій Громенко.

Зараз ви читаєте новину «Історик пояснив, що робить українських політиків "лузерами"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути