Ексклюзиви
пʼятниця, 26 лютого 2021 01:13

У гробниці фараона виявили зображення вимерлого виду птахів

У гробниці фараона виявили зображення вимерлого виду птахів
Виявили зображення невідомого виду гусей. Фото: Science Alert

У гробниці єгипетського принца віком близько 4,6 тис. років виявили зображення вимерлих птахів.

"Очевидно, ніхто не зрозумів, що це зображення невідомого виду. Художня виразність може пояснити відмінності з сучасними гусьми, але твори мистецтва з цього місця містять надзвичайно реалістичні зображення інших птахів і ссавців", - сказав археолог Ентоні Роміліо з Університету Австралії, повідомляє Science alert.

На фресці зображений вимерлий вид гусей. Більшість вчених переконані, що птахи схожі на білолобих гусей. Вони ще поширені в Північній півкулі. Але не зрозуміло, до якого виду вони належать. Зоологи не можуть вирішити, чи це сірий гусак чи бобовий гусак.

На фресці зобразили ще 2-х сіро-червоних птахи меншого розміру, які дивляться праворуч. Вони схожі на червонодзьобих гусей. Але таких птахів ніколи не виявляли під час розкопок в Єгипті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Єгипті відновили древній храм богині Ісіди

Роміліо використовував схему для порівняння видимих характеристик кожної тварини за шкалою розходження, що називається "критеріями Тобіаса". Зрозумів, що пара сіро-червоних птахів занадто сильно відрізняється від червонодзьобих гусей. Роміліо вважає, що збільшені бічні пір'я можуть бути унікальною характеристикою. І ці птахи більше ніде не зустрічались.

Дослідники встановили обставини смерті єгипетського фараона Секененра Таа II. Його стратили 3,6 тис. років тому. Судово-медичний аналіз мумії показав, що тіло почало розкладатися до муміфікації.

Зараз ви читаєте новину «У гробниці фараона виявили зображення вимерлого виду птахів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути