Ексклюзиви
четвер, 30 жовтня 2014 13:13

У Фінляндії відтворили смак пива 200-річної давнини

У Фінляндії відтворили смак пива 200-річної давнини
Фото: Stalhagen

Нещодавно стало відомо, що пивовари з Бельгії та Фінляндії відтворили оригінальний рецепт пива, який пролежав на дні Балтійського моря майже дві сотні років.

У 2010 році на дні Балтійського моря поблизу Аландських островів було виявлено затонулий корабель. На думку істориків, корабельна аварія біля узбережжя Фінляндії сталася в 1842 році. При огляді судна, яке імовірно прямувало з Копенгагена в Санкт-Петербург, водолази виявили п'ять пляшок пива і 168 - шампанського. Через чотири роки лабораторних досліджень хіміки розгадали повний хімічний склад пива з дна моря.

Відкривши пивні пляшки, вчені з Центру технічних досліджень (VTT) в Фінляндії та Льовенського католицького університету в Бельгії проаналізували його склад і зуміли виділити з нього живі молочно-кислі бактерії віку.

На думку вчених, пиво залишилося "живим" завдяки крижаній морській воді і практично повній відсутності світла на 50-тиметрової глибині.

Це відкриття стало справжньою сенсацією. Фінська пивоварна компанія "Сталльхаген" вирішила зварити пиво за старовинним рецептом, використовуючи столітні бактерії. Адже відомо, що в процесі пивоваріння саме певні типи бактерій і їх поєднання вкупі з дріжджами визначають смак, запах і густину готового напою.

"На підставі мікроорганізмів, виявлених у пляшках, ми змогли з'ясувати, який тип дріжджів і бактерій застосовували пивовари в XIX столітті. Ця інформація допомогла нам зрозуміти, що це пиво було виготовлено в Бельгії. Ми об'єднали історичний досвід і традиції з новітніми досягненнями пивоваріння. Симбіоз дріжджів, бактерій і солоду призвів до створення зовсім незвичайного аромату й смаку цього пива", - розповідає Герд Де Рук, майстер пивоварні "Сталльхаген".

Завдяки унікальному способу виробництва солоду пиво вийшло солодким, з вмістом алкоголю 4,7 відсотка.

Зараз ви читаєте новину «У Фінляндії відтворили смак пива 200-річної давнини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути