понеділок, 13 липня 2020 18:35

Знайшли мумії людей, пов'язаних із Клеопатрою

Знайшли мумії людей, пов'язаних із Клеопатрою
Після смерті мумії знатних людей покрили сусальним золотом Фото: theguardian.com

У запечатаній гробниці храму Тапосіріс Магна в Єгипті виявили мумії знатних людей. Знахідка може наблизити учених до розгадки таємниці поховання цариці Клеопатри VII.

Вона була легендарною володаркою елліністичного Єгипту і протягом тисячоліть оспівувалася як прекрасна спокусниця. Але, попри гучну славу, розташування її гробниці залишається загадкою. Дехто вважає, що вона була похована в Олександрії. Інші - що її ховали в стародавньому храмі міста Тапосіріс Магна, побудованому її предками Птолемеями у дельті Нілу, повідомляє The Guardian.

Знахідку мумій людей, що жили за часів Клеопатри, називають сенсаційною, тому що вона показує важливість некрополя. Раніше тут знаходили безголову статую фараона, який вважається царем Птолемеєм IV, предком Клеопатри, і фундаментну плиту з написом, що храм присвячений богині Ісіді. Клеопатра ж вважала себе людським втіленням Ісіди. Також на місці вівтаря храму, де священнослужителі приносили жертви богам, відкопали 200 монет з ім'ям Клеопатри і її обличчям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Клеопатра лікувала Цезаря від облисіння

Хоча похоронну камеру не чіпали 2 тис. років, мумії в поганому стані - всередину просочилася вода. Все вказує на те, що спочатку їх повністю вкрили сусальним золотом. Така розкіш була доступна лише багатим. Можливо, вони спілкувалися із самою царицею.

Рентген мумій показав, що це були чоловік і жінка. Можливо, жерці, які грали ключову роль у підтримці влади фараонів. На одній із мумій є зображення скарабея - символу відродження.

Групі вчених із Гавайського університету вдалося відтворити парфуми, якими користувались у Єгипті. Під час розкопок містечка Тмуіта - тепер Телль ель-Тімай, натрапили на будинок парфумера з амфорами та скляними колбами. Попри відсутність запаху, у посудинах залишився осад, що допоміг визначити інгредієнти. Вчені припускають, що парфумами могла користуватись цариця Клеопатра.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли мумії людей, пов'язаних із Клеопатрою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути