Ексклюзиви
понеділок, 15 червня 2020 11:30

У ДТП загинув дослідник Голодомору

У ДТП загинув дослідник Голодомору
Окрім дослідження теми Голодомору та репресій Володимир Маняк був відомий як письменник та поет. Він є автором багатьох поетичних збірок та документальних повістей Фото: wikipedia

Громадський діяч Володимир Маняк загинув у ДТП поблизу селища Глеваха Київської області 15 червня 1992 року. В автобус, в якому їхав чоловік, врізався "КамАЗ".

Володимир був активним дослідником Голодомору в Україні. Пошук правди про геноцид українського народу розпочав ще 1987 року, чому сприяла тодішня політика гласності. Допомагала йому дружина Лідія Коваленко, яка працювала журналісткою.

За 4 роки подружжя розшукало унікальні архівні документи та записало свідчення 6 тис. очевидців трагедії. Понад тисячу із них упорядкували і представили у книзі "33-й: Голод: Народна Книга-меморіал". Її присвятили "пам'яті мільйонів українських селян, які загинули мученицькою смертю від голоду, заподіяного сталінським тоталітаризмом, та пам'яті тисяч українських сіл і хуторів, які щезли з лику землі після найбільшої трагедії XX ст."

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Люди правди - ті, хто не боявся говорити та писати про Голодомор

1992 року Володимир та Лідія ініціювали створення Асоціації дослідників Голодомору-геноциду 1932-1933 рр. в Україні, головою якої стане Лідія Коваленко.

15 червня подружжя потрапило в страшну аварію. Поверталися із села Тимошівки на Черкащині, де було відкрито один із перших в Україні пам'ятників жертвам Голодомору. Володимир загинув на місці, а Лідія отримала серйозні травми. З життя пішла за пів року.

За величезний внесок у відродження правди подружжю Маняків посмертно присуджено Державну премію України імені Тараса Шевченка, а 2005 року Володимира Маняка посмертно нагороджено орденом князя Ярослава Мудрого 5-го ступеня.

Автори Книги-Меморіалу зображають Голодомор 1932-1933 років не як одномоментний акт, а як заздалегідь сплановану радянським керівництвом акцію. Вони наголошували, що система намагалась викреслити із людської пам'яті будь-які спогади про ті страшні роки. Проте, зазнала невдачі.

Зараз ви читаєте новину «У ДТП загинув дослідник Голодомору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути