Ексклюзиви
субота, 20 січня 2024 16:36

65 країн бойкотували змагання у Москві

65 країн бойкотували змагання у Москві
Олімпійські ігри в Москві бойкотували через введення радянських військ в Афганістан. На світлині - талісман XXII літніх Олімпійських ігор. Фото: olimp-history.ru

Президент США Джиммі Картер оголосив бойкот Олімпійських ігор у Москві 20 січня 1980-го. Його підтримали 64 країни.

Політбюро ЦК Компартії СРСР за рік до цього прийняло рішення про введення військ в Афганістан для повалення існуючого режим. Президент США засудив Радянський Союз. Звинуватив у бажанні підпорядкувати незалежну ісламську державу і контролювати поставки близькосхідної нафти. Участь радянських військ в афганському конфлікті призвела до міжнародної ізоляції СРСР.

Рішення МОК про обрання Москви столицею Олімпіади прийняли 1974-го. Радянський уряд збудував спортивні об'єкти. Проте через афганський конфлікт ігри були на межі зриву. США підтримали 64 країни світу, включаючи Китай, Німеччину, Канаду і Японію. Деякі спортсмени з приїхали на ігри в індивідуальному порядку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Почалися Олімпійські ігри

На церемонії відкриття і закриття Олімпіади 14 команд йшли під прапором Міжнародного Олімпійського комітету. При врученні медалей атлетам з цих країн звучали не національні гімни, а гімн МОК.

Всього в іграх узяло участь більш 6 тис спортсменів з 81 країни. Було встановлено 36 світових і 39 європейських рекордів, 74 рази оновлені олімпійські рекорди.

За 3 дні до відкриття московської Олімпіади, у Філадельфії стартували так звані "Олімпійські ігри бойкоту". В них взяли участь атлети з 29 країн. У відповідь СРСР та інші соціалістичні країни провели у Москві "Ігри доброї волі" як альтернативні змагання.

Зараз ви читаєте новину «65 країн бойкотували змагання у Москві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути