Ексклюзиви
неділя, 19 травня 2019 08:20

Королеву посадили у в'язницю

Королеву посадили у в'язницю
Шотландська королева Марія Стюарт. Фото: www.24smi.org

Англійська королева Єлизавета I наказала заточити в тюрму колишню шотландську правительку Марію Стюарт 19 травня 1568-го.

У 1542 році Марії було всього шість днів і вона зайняла шотландський трон по смерті свого батька короля Якова V.

Щоб стати спадкоємницею англійської королеви, у 1565-му вийшла заміж за свого кузена лорда Дарнлі. Той загинув при досить загадкових обставинах і Марія стала претендувати на англійський престол. Вийшла заміж за лорда Ботвелла. Їх обох заарештували за вбивство. Марію помістили в маленький замок на острові посеред озера Лох-Левен на 19 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Марія Стюарт вигадала білу весільну сукню

Єлизавета розповсюджує Європою чутки, що в Марії стосунки з одруженим чоловіком. При дворах обговорюють знищення обох королев. Проти Марії — прихильники реформатської церкви, вбити Єлизавету готові палкі католики. Парламент приймає Акт про особисту безпеку королеви. Відтепер кожного, хто задумає вбити монарха чи хоча б висловить підтримку такому злочину, чекає страта.

Міністр поліції Френсіс Волсінгем придумує план сфальсифікованого замаху. Залишається підключити до нього Марію Стюарт. Вона має повірити, що в разі успіху її чекає воля і англійський престол. Єлизаветі належить уперше в історії вбити помазаницю Божу.

8 лютого 1587 року Марії Стюарт відрубують голову. Кату вдається відтяти частину тіла із третьої спроби.

Наступного дня весь Лондон святкує подію знищення ворога своєї королеви. Коли їй офіційно повідомляють про страту, робить вигляд, що новина застала її зненацька. Часто повторює, що страта відбулася всупереч її волі.

Королева Шотландії і Франції увійшла в історію як законодавиця моди на біле весільне плаття. Весільна сукня, яку одягла Марія Стюарт, коли виходила заміж за дофіна Франції Франциска II, відзначено в Руанському опису церемонії як зразок стилю і художнього оформлення.

Зараз ви читаєте новину «Королеву посадили у в'язницю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути