Ексклюзиви
субота, 18 квітня 2020 08:20

Смертник підірвався на території посольства

Смертник підірвався на території посольства
Смертник підірвався на території посольства США у Бейруті. Фото: http://www.fotoart.org.ua

Ліванський смертник підірвав заміновану машину на території посольства США у Бейруті 18 квітня 1983-го. Загинули 63 людини, з них 17 американців, в тому числі кілька агентів ЦРУ.

Трагедії передувала громадянська війна, яка охопила Ліван в середині 70-х років минулого століття. Зіткнення мусульманських і християнських угруповань бойовиків переросли в збройну конфронтацію між Сирією та Ізраїлем. Особливо кровопролитні бої йшли в Бейруті. Влітку 1983 року в столиці Лівану увійшли американські, французькі, італійські і англійські військовослужбовці.

Контингент США був найбільшим - 800 морських піхотинців. Місцеві релігійні угруповання сприйняли іноземних військових як окупантів і стали боротися з ними усіма можливими способами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Терористи заклали бомби на стадіоні

Після теракту біля посольства стався ще один - більш кривавий. 23 жовтня того ж року вантажівка Mercedes-Benz в'їхала в на територію американських казарм, протаранила ворота і вибухнула. Будівля була повністю зруйнована. Загинули 220 морських піхотинців, а також 21 військовослужбовець. Через 20 сек такий же атаці піддався штаб французьких парашутистів - загинуло 58 осіб.

Після нападу Франція і США виводять своїх солдатів з Лівану, залишаючи розірвану війною країну напризволяще. Успіх терористів у Лівані надихнув інші організації. Встановити організаторів і виконавців терактів не вдалося.

В Парижі відбулася серія терактів 13 листопада 2015 року. Загинуло 129 осіб. По всій Франції оголошено надзвичайний стан через теракти.

Зараз ви читаєте новину «Смертник підірвався на території посольства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути