вівторок, 15 червня 2021 17:43

Скелети родичів-вікінгів знайшли за більш як 1 тис. км один від одного

Скелети родичів-вікінгів знайшли за більш як 1 тис. км один від одного
Скелети родичів виставили у Національному музеї Данії Фото: Denmark's National Museum.

Учені встановили родинний зв'язок між двома скелетами вікінгів, яких археологи знайшли в різних частинах північної Європи. Це довів аналіз ДНК.

Один із чоловіків помер близько тисячі років тому в Англії 20-річним. Його сильно поранили в голову. Поховали в братській могилі в Оксфорді. Інший чоловік помер у Данії 50-річним. Причина його смерті невідома, але на кістках присутні сліди від ударів. За життя він брав участь у боях та неодноразово зазнавав поранень, інформує Phys.org.

Припускають, що молодшого чоловіка могли вбити інші вікінги під час набігу на якесь поселення. За іншою версією, його вбили 1002 року на підставі указу англійського короля Етельреда II Безрадного. Він наказав убити всіх данців в Англії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали, де молилися вікінги до прийняття християнства

Вчені розповідають, що кістки людей тисячолітньої давності знаходять часто. З них навіть вдається отримати гарні зразки ДНК, але донині за допомогою цього аналізу не вдавалося встановити родинні зв'язки між окремими скелетами.

Водночас дослідники підкреслюють, що хоча два вікінги й були родичами, визначити їхні точні відносити неможливо. Вони могли бути зведеними братами, дідусем і онуком, дядьком і племінником. Також у могилах чоловіків не знайшли матеріалів, які б могли вказати на їх точні роки життя. Тому сказати з упевненістю, скільки років різниці було між ними в минулому, неможливо. 20 і 50 років - тільки приблизний вік.

2020-го в Норвегії археологи розкопали могилу вікінга віком близько 1100 років. Його поховали з сокирою, списом, щитом і мечем. Дослідники встановили, що цей чоловік був вільною людиною, фермером і воїном. За часів вікінгів більшість вояків були вільними людьми та мали власні ферми.

"Середньовічний закон наказував фермеру купувати зброю. Спочатку він був зобов'язаний придбати сокиру і щит, а згодом міг також придбати спис і меч", - вказував археолог Раймонд Соваж.

Зараз ви читаєте новину «Скелети родичів-вікінгів знайшли за більш як 1 тис. км один від одного». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути