субота, 24 лютого 2018 04:20

Семюель Кольт у 22 роки винайшов револьвер і відкрив власне виробництво

Семюель Кольт  у 22 роки винайшов револьвер і відкрив власне виробництво
Colt Патерсон. Фото: Вікіпедія

25 лютого 1836 року Семюель Кольт отримує в США перший патент на 6-зарядний револьвер 45-го калібру. Через 10 днів Кольт відкриває власне виробництво. Модель спочатку називалася "Патерсон", потім - "Техас". Кольту було 22 роки.

У 1834 році найманий Кольтом зброяр з Балтимора Джон Пірсон розробив першу робочу модель майбутнього револьвера Кольт. Цей револьвер виявився досить революційним виробом. Кольт вправно використовував рекламу, що тоді мало ще застосовувалася, для збуту своєї продукції. Все це у поєднанні з дійсно вдалою конструкцією забезпечило швидкий успіх нового "винаходу".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Всесвітньо відомий виробник пістолетів оголосив себе банкрутом

"Colt Paterson" 1836 року був п'ятизарядним капсульним револьвером 34 калібру. Його помітною особливістю був спусковий гачок, що забирається в рамку руків'я і виступає при зводі курка. Іншою особливістю моделі був барабан, що виймався для перезаряджання. У комплект револьвера, крім пристрою для лиття куль, входили змінний барабан і спеціальна порохівниця з п'ятьма каналами. Стрілець міг за короткий час зробити десять пострілів підряд. Тоді це була небачена швидкість і робила револьвер практичною зброєю. Вдало була вибрана і форма руків'я, що розширюється донизу і забезпечує хороше утримання. На барабані гравірувалося зображення кентавра у малих калібрів і сцена нападу на поштову карету у сідельних револьверів. Техаські мисливці і рейнджери стали найкращими покупцями револьверів Кольта. Їхнє постійне життя в роз'їздах під загрозою з боку мексиканських бандитів та індіанців вимагало надійної скорострільної зброї. Був широко відомий випадок з капітаном Джеком Гейзом і його 15 рейнджерами. Озброєні тільки револьверами "Патерсон", вони змогли відбитися від 75 команчів, застреливши при цьому 35 з них.

Незважаючи на постійну реалізацію своєї зброї, Кольту не вдалося надійно профінансувати свою фірму, і в кінці 1842 року вона збанкрутіла. Все її устаткування, верстати, інструменти і нереалізована зброя було продане за 6 200 доларів.

Самюель Кольт народився 19 липня 1814 року в м. Гартфорд. З ранніх років Кольт відрізнявся невгамовним характером і скаженою енергією. Юнаком познайомився з механіком Елішою Рут, майбутнім конструктором і організатором кольтівського виробництва. Захопившись конструюванням револьверів, Кольт почав пошуки коштів для цього. У 1834 році зброяр з Балтимора Джон Пірсон розробив для Кольта, який платив йому потижневу заробітну плату, першу модель револьвера. Кольт відправився з нею до Англії за отриманням патенту, який був йому виданий 18 грудня 1835 р. Повернувшись до Америки, він і тут бере патент - 25 лютого 1836 року. 5 березня засновує власне виробництво. В цей час Кольту ще не виповнилося 22 роки. Фірма називалася "Colts Patent Fire Arms Manufacturing Company" і знаходилася в місті Патерсон, штат Нью-Джерсі. Перша модель револьвера тому іменувалася "Colt Paterson" і вироблялась з 1836 по 1842 роки. Семюел Кольт помер в 1862 році у віці всього 48 років. Його останніми прижиттєвими виробами стали "Colt Army Revolver" 1860 року і його морська модифікація 1861 року.

Зараз ви читаєте новину «Семюель Кольт у 22 роки винайшов револьвер і відкрив власне виробництво». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути