Ексклюзиви
вівторок, 31 березня 2020 08:23

Провели референдум, який змінив державний лад

Провели референдум, який змінив державний лад
9 квітня стало в Грузії офіційним Днем національної єдності

На грузинському референдумі майже всі виборці підтримали вихід Грузії з Радянського Союзу 31 березня 1990-го. За державну незалежність проголосували 98,93%.

Грузинська РСР у складі Радянського Союзу була на особливому рахунку. Республіка щорічно отримувала солідні дотації з союзного бюджету. На початку 1989-го в Грузії вже існували перші політичні організації, які збиралися боротися за права народу. Перша з них - Національно-демократична партія Грузії, яку очолював Гія Чантурія.

18 березня 1989 року в одному абхазькому селі відбувся мітинг із закликами до відокремлення від Грузії. Далі мітинги протесту пройшли в багатьох містах від Сухумі до Тбілісі. 4 квітня в Тбілісі зібрався великий мітинг на знак протесту проти радянської влади. У Тбілісі ввели армію, в місто в'їхали танки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Країна здобула незалежність

Михайло Горбачов направив до Грузії довірену особу Едуарда Шеварднадзе. 9 квітня вночі було віддано наказ почати витіснення мітингувальників. Бронетехніка й солдати почали наступати на натовп, застосували гранати зі сльозогінним газом і саперні лопатки. Загинули 19 осіб, 183 людини було госпіталізовано.

9 квітня стало в Грузії офіційним Днем національної єдності. Наступного року відбувся референдум про відновлення державної незалежності Грузії. На другі роковини тбіліської трагедії — 9 квітня 1991-го, за його підсумками, Верховна Рада ухвалила Акт про відновлення державної незалежності Грузії.

22 березня 1990-го до Вільнюса ввели радянські танки.13 січня під час штурму телевізійної вежі під гусеницями танків загинула студентка Лорета Асанавічюте. Від куль снайперів полягли ще 13 протестувальників і один радянський солдат. У вересні 1991 року СРСР погодився визнати незалежність Литви, а також Латвії та Естонії.

Зараз ви читаєте новину «Провели референдум, який змінив державний лад». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути