Ексклюзиви
середа, 21 березня 2018 12:06

Шансоньє Олександр Вертинський добровільно пішов служити санітаром на фронт

Шансоньє Олександр Вертинський добровільно пішов служити санітаром на фронт
21 березня 1889 року народився Олександр Вертинський. Фото: YouTube

21 березня 1889 року у Києві народився шансоньє і актор Олександр Вертинський.

Його батьки рано померли і його виховували тітки. Олександр навчався у 1-й імператорській Олександрівській гімназії. Його відрахували за неуспішність і погану поведінку. Пізніше вчився у 4-й Київській класичній гімназії. Вертинський виступав у театральних гуртках, друкував у часописах свої оповідання.

У 1909—1910 роках Вертинський переїхав до Москви. Грав у виставах, виконував пародійні куплети. З 1912-го успішно знімався в німому кіно. У Москві потоваришував з Володимиром Маяковським, але його футуризм не справив на Вертинського враження.

З початком Першої світової війни Олександр Вертинський відправився добровольцем на фронт санітаром. Він прослужив на санітарному поїзді до весни 1915 року. Після невеликого поранення повернувся до Москви. Усього зробив 35 тис. перев'язок пораненим.

Вертинський продовжував виступати у театрі мініатюр Марії Олександрівни Арцибушевої з власним номером — "Пісеньками П'єро". Виконував свої вірші, покладені на музику. До 1917-го артист об'їхав майже всі великі міста Російської імперії.

З приходом більшовиків до влади Вертинський на початку 1920 року виїхав до Константинополя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Киянки ХІХ століття диктували моду всій Україні — фото

"Що штовхнуло мене на це? Я ненавидів радянську владу? О ні! Радянська влада мені нічого поганого не зробила. Я був прихильником якогось іншого ладу? Теж ні: Очевидно, це була пристрасть до пригод, подорожей. Юнацька легковажність", - згадував він про свою еміграцію.

Співак гастролював по всьому світу, з 1925 по 1934 роки жив у Парижі. Просив у радянського посольства дозволу повернутися, але йому відмовили.

У жовтні 1935-го Вертинський виїхав до Китаю. Намагався знайти там російських емігрантів. Виступав у кабаре в Шанхаї. В цей час співака офіційно запросили до СРСР. Вертинський погодився. Він почав працювати в радянських установах у Китаї. 1942 року Вертинський уклав другий шлюб з Лідією Циргвава.

В кінці 1943-го він разом із сім'єю виїхав у СРСР та поселився в Москві, на вулиці Горького. У Союзі він увесь час виступає, грає в фільмах. За його творчістю слідкують цензори.

Вертинський помер 21 травня 1957 року. Похований у Москві.

20 березня 1915-го в Житомирі народився піаніст німецького походження Святослав Ріхтер. Його батько Теофіл Ріхтер був піаністом та органістом Одеської кірхи, викладав у Одеській консерваторії. Матір Ганна Москальова походила з російських дворян.

Зараз ви читаєте новину «Шансоньє Олександр Вертинський добровільно пішов служити санітаром на фронт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути