Ексклюзиви
пʼятниця, 27 жовтня 2023 07:20

Розстріляли 1111 в'язнів

Розстріляли 1111 в'язнів
Урочище Сандармох на півночі Карелії. У розстрільних списках опинилися політики, військові, вчені, письменники, митці, священники та заможні селяни. Фото: Visem

В урочищі Сандармох 27 жовтня 1937-го відбувся перший день розстрілів в'язнів капітаном держбезпеки Михайлом Матвєєвим. Знищили 1111 в'язнів Соловецької тюрми особливого призначення.

У грудні 1933 року Соловецький табір примусових робіт був реорганізований у відділення Біломоро-Балтійського комбінату з центром у Медвеж'єгорську (нині - Карелія, РФ). З 1937 року функціонував як Соловецька тюрма особливого призначення.

Особлива трійка УНКВД Ленінградської області почала підписувати вироки в'язням Соловецького етапу 9 жовтня 1937 року. Протягом 5 діб чекісти засудили до розстрілу 1116 осіб. Знищувати людей вирішили в урочищі Сандармох на півночі Карелії. У розстрільних списках опинилися політики, військові, вчені, письменники, митці, священники та заможні селяни – люди, які не сприймали радянської дійсності, за що отримали тавро "ворогів держави і народу".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розстріляли українського дипломата

З 27 жовтня по 4 листопада рішенням "трійки" УНКВС Ленінградської області в Сандармосі стратили 1111 в'язнів Соловецької тюрми особливого призначення ГУДБ НКВС СРСР. Імовірне місце другої масової страти — пустище Койранкангас офіційно не визнано.

Місце розстрілів в'язнів Соловецького етапу в урочищі Сандармох було виявлене у 1997 році карельським дослідником членом правозахисного товариства "Меморіал" Юрієм Дмітрієвим.

Загалом у Сандармосі у 1930-х роках органи НКВС розстріляли понад 9,5 тис. людей 58 національностей, переважно спецпоселенців і в'язнів з Біломорсько-Балтійського каналу і Соловецьких таборів системи ГУЛАГ СРСР, а також жителів навколишніх сіл. На площі 10 га виявлено 236 розстрільних ям.

Дипломата Миколу Любинського розстріляли чекісти в урочищі Сандармох 8 січня 1938-го. Захищав інтереси Української Народної Республіки на міжнародній арені.

Зараз ви читаєте новину «Розстріляли 1111 в'язнів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути