Ексклюзиви
вівторок, 27 жовтня 2020 14:09

З'ясували подробиці великої битви, що відбулась 3,2 тис. років тому

З'ясували подробиці великої битви, що відбулась 3,2 тис. років тому
Проламаний череп, знайдений на місці великої бійні епохи бронзи Фото: Detlef Jantzen

Учені висунули нове припущення щодо жорстокої битви, яка відбулася 3,2 тис. років тому на кордоні сучасних Польщі та Німеччини. На тому місці загинуло 1,4 тис. людей.

Попередньо на поле бою натрапили ще 1996 року. Тоді археолог-любитель знайшов кістку передпліччя зі встромленним у неї крем'яним наконечником. З того часу люди знаходили різноманітну зброю та навіть скелети у бронзових обладунках, інформує "Урядовий Кур'єр".

З 2007 року науковці намагалися встановити, чому в такому малозаселеному регіоні сталася настільки масштабна битва. Вважали, що кілька груп билися між собою за контроль над мостом через річку Толлензе поблизу Балтійського моря.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли зброю, якою билися у Грюнвальдській битві

Нову гіпотезу висунув археолог Детлеф Янцен. Він припускає, що відбувся не бій, а бійня, а її жертвами стали торговці, які рухались із великим караваном та родичами. На них напали загони озброєнних бандитів, пограбували й вбили всіх. Підставою для таких висновків стало дослідження скелетів - протягом усього життя убиті люди носили важкі вантажі. Окрім торговців, могли бути й рабами.

Нещодавно серед скелетів почали знаходити залишки жінок і дітей. Якби це була військова сутичка, у ній би брали участь лише воїни-чоловіки. Крім того, аналіз решток також показав, що люди приїхали в те місце з різних куточків Європи і не належали до місцевих жителів.

Міжнародна група вчених вивчила скам'янілі залишки людини епохи пізнього палеоліту (35 тис. - 8 тис. років тому) у печері в Південній Трансільванії, Румунія. Дослідники встановили, що вона померла насильницькою смертю.

Знайдений череп належав дорослій людині, яка жила 33 тис. років тому. Характерною ознакою знахідки є перелом правої кістки черепа. Фахівці провели низку експериментів, щоб з'ясувати походження травми і отримали цікаві результати.

Зараз ви читаєте новину «З'ясували подробиці великої битви, що відбулась 3,2 тис. років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути