Ексклюзиви
пʼятниця, 19 липня 2019 14:11

Розкопали поховання родини знатного сармата

Автор: kerch.fm
  Знайшли античний родинний склеп
Знайшли античний родинний склеп

Волонтери фонду "Археологія" розкопали непограбований античний склеп неподалік селища Яковенково на Керченському півострові. За даними фахівців, у кам'яному спорудженні поховали 12 людей. Подібні могили належали представникам однієї родини або роду, яких ховали протягом багатьох років.

"Ми зіткнулися з дуже цікавим фактом. Верхня частина похоронної камери ще в давнину була розібрана на камінь, і все вказувало на те, що це буде черговий розграбований ще у давнину склеп. Продовжили розчищення і не повірили своїм очам, коли знайшли скелети похованих у ньому людей. Більш того, із ними разом лежали супутні похованню речі", - зазначив археолог Павло Гецко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи натрапили на череп дивної форми

Також поряд із похованими археологи виявили залізний меч і рештки коней, повідомляє Керчь ФМ.

"Це не дивно, бо у перших століттях нашої ери саме в таких кам'яних монументальних склепах ховали представників військової знаті Боспорського царства. Є думка, що це були знамениті кавалеристи-катафрактарії, провісники середньовічних лицарів. Кінні воїни, повністю закуті в броню, головною зброєю яких було довгий спис-Контос. Вони з'явилися у Північному Причорномор'ї за часів навали сарматів і, ймовірно, були етнічно пов'язані з ними", - зазначили у фонді.

Автор: kerch.fm
  Знайшли античний родинний склеп
Знайшли античний родинний склеп
Фермер Рустам Мудаєв із села Нікольське в Астраханській області, Росія, виявив 2-тисячолітній скарб і поховання на своїй ділянці. Викопав стародавній бронзовий горщик, який чоловік відніс до Астраханського історичного музею. Співробітники музею організували експедицію до села. Археологи прийшли до висновку, що це було поховання сарматської знаті.



Зараз ви читаєте новину «Розкопали поховання родини знатного сармата». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути