пʼятниця, 03 травня 2019 13:52

Російську оголосили офіційною мовою у Фінляндії

Російську оголосили офіційною мовою у Фінляндії
Микола ІІ хотів русифікувати Фінляндію. Фото: Flagi.in.ua

3 травня 1906-го російський імператор Микола ІІ оголосив офіційними мовами Фінляндії російську, шведську та фінську.

Імператор хотів русифікувати Велике князівство Фінське. Воно входило до складу Російської імперії, але мало власний сенат.

Росіяни спробували примусити фінів пройти військову службу в російській армії. Коли сенат відкинув цю вимогу, фінляндський генерал-губернатор і командувач військ Фінляндського військового округу генерал Микола Бобриков запровадив військово-польові суди. У відповідь на це 16 червня 1904-го фінський патріот Ейген Шауман застрелив Бобрикова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лютнева революція почалася після втечі імператора зі столиці

Російська революція 1905-го збіглася з підйомом національно-визвольного руху фінів. Усе Велике князівство Фінляндське приєдналося до загального страйку в Російській імперії. Микола II був змушений скасувати укази, що обмежували фінляндську автономію.

Після придушення революції 1907-го імператор ще раз спробував закріпити колишню політику шляхом введення військового правління, але воно було зметене переворотом 1917-го.

Захоплення влади у Петрограді більшовиками отримало відгук і в Україні. Українська Центральна Рада засудила більшовицький переворот. 29-31 жовтня в Києві відбувалися бої за владу між більшовиками, прихильниками Тимчасового уряду і УЦР, в яких переможцями вийшли прихильники УЦР. Влада Генерального Секретаріату була поширена на всі українські губернії.

Зараз ви читаєте новину «Російську оголосили офіційною мовою у Фінляндії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути