Ексклюзиви
середа, 28 березня 2018 08:20

Різанину в Ізбіці розглядав трибунал в Гаазі

Різанину в Ізбіці розглядав трибунал в Гаазі
Супутникові знімки місця масових поховань біля Ізбіці. Фото: Вікіпедія

28 березня 1999 року у косовському селі Ізбіце сербською поліцією і югославським спецназом вбито 146 албанців, в основному чоловіків. Згодом "Різанина в Ізбіці" стала предметом розгляду Міжнародного кримінального трибуналу в Гаазі - у зв'язку із звинуваченнями президента Югославії Слободана Мілошевича у військових злочинах.

Під час Косовської війни село Ізбіца вважався безпечним місцем для укриттів косовських албанців із сусідніх районів, частково через присутність визвольної армії Косова. На 27 березня тисячі косовських албанців з регіону Дреніци зібралися в Ізбіці. Більшість громадян прийшли після того, як НАТО почало бомбардування, коли Югославські урядові війська почали обстрілювати околиці. Артобстріл села Ізбіца почався в ніч на 27 березня, коли група з п'ятдесяти югославських солдатів, поліцейських і службовців воєнізованих формувань увійшли в село. Вони були в камуфляжі і несли великі ножі. Деякі носили лижні маски, у інших ж були розмальовані обличчя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гаазький трибунал виправдав колишнього прем'єра Косово

28 березня майже всі дорослі чоловіки пішли в гори, залишивши в основному жінок, дітей і людей похилого віку в селі. В Ізбіці були в той день майже всі жінки, діти і люди похилого віку. Всього близько 150 осіб. Національні сили безпеки погрожували вбити жителів села і почали вимагати гроші. Після того, як вони отримали гроші, вони відокремили чоловіків від жінок і дітей. Жінки і діти були відправлені до Албанії. Чоловіків тоді розстріляли. Деякі жінки і люди похилого віку також були страчені.

Згідно з інформацією Садика Дзхемайлі, бійця АОК з Ізбіці, який записав імена жертв, 142 косовських албанців з села були вбиті з 28 березня по 10 травня 1999 року. У 2009 році трибунал визнав, що близько 93 осіб було вбито 28 березня, в основному цивільні особи чоловічої статі віком від 60 до 70 років. Вбивства в Ізбіці були згадані в розслідуваннях Міжнародного кримінального трибуналу по колишній Югославії в обвинуваченні Слободана Мілошевича і інших підсудних.

Міжнародний трибунал по колишній Югославії виправдав колишнього прем"єр-міністра Косово Рамуша Харадіная, який звинувачувався у воєнних злочинах і злочинах проти людства. З Харадіная, якого косовські албанці вважають національним героєм, були зняті всі звинувачення. Харадінаю інкримінувалися тортури і вбивства сербів під час війни 1998-1999 років. Звинувачення вимагало для нього 25 років ув'язненя

Зараз ви читаєте новину «Різанину в Ізбіці розглядав трибунал в Гаазі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути