четвер, 21 грудня 2017 04:20

Режим Каддафі виплатив компенсацію постраждалим від лівійських терористів

Режим Каддафі виплатив компенсацію постраждалим від лівійських терористів
Залишки Boeing 747–12. Фото: Вікіпедія

21 грудня 1988 року над шотландським містом Локербі терористи підірвали літак Боїнг-747-121 авіакомпанії PanAm. Від вибуху загинуло 270 людей, серед них пасажири, екіпаж і мешканці міста на місці падіння літака.

Рейс PA103 вилетів з Лондона і о 18:04 і взяв курс на Нью-Йорк. О 19:02, коли літак пролітав над Шотландією, у вантажному відсіку в носовій частині літака стався вибух. У лівій частині фюзеляжу утворилася пробоїна шириною півметра. В результаті пошкодження тросів управління літак накренився вліво і перейшов в пікірування.Першою впала центральна секція з крилами. При ударі об землю стався спалах 91 тонни авіапалива, що знаходився в баках літака. Вогненна куля знищив кілька будинків в районі падіння. Ще один великий уламок фюзеляжу врізався в житловий будинок в півмилі на північний схід. В результаті катастрофи загинуло 270 осіб - 259 на борту літака і 11 на землі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після корабельної катастрофи на берег щодня викидало людські рештки

Розслідуванням причин катастрофи рейса PA103 зайнявся британський відділ. Було встановлено, що вибух стався в вантажному відсіку, де був багаж з Франкфурта-на-Майні. Були знайдені залишки радіоприймача Toshiba, в якому знаходилася бомба. В залишках коричневого чемодана Samsonite були радіоприймач, парасолька і штани разом з бомбою. Було встановлено, що речі куплені в невеликому магазині на Мальті. Власник магазину впізнав покупця - ним виявився Абдель аль-Меграхі. 13 листопада 1991 було висунуто звинувачення проти двох лівійців - глави служби безпеки авіакомпанії Libyan Arab Airlines Алі Махмеда Аль-Меграхі і Ламина Халіфа Фімах.

У 1999 році після тривалих переговорів глава Лівії полковник Муаммар Каддафі погодився видати підозрюваних за умови, що суд відбудеться на нейтральній території. Підозрюваних видали шотландській поліції в голландському Утрехті. На суді 31 січня 2001 року Абдельбассет Алі Махмед Аль-Меграхі був визнаний винним і засуджений до довічного позбавлення воліі. Аль Амін Халіфа Фімах визнаний невинним.

Режим Каддафі визнав свою відповідальність в організації вибуху над Локербі, однак погодився виплатити компенсацію постраждалим у розмірі 10 мільйонів доларів для кожної родини тільки після зняття санкцій проти Лівії.

Зараз ви читаєте новину «Режим Каддафі виплатив компенсацію постраждалим від лівійських терористів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути