Ексклюзиви
пʼятниця, 22 грудня 2017 23:45

Рентген демонстрував свої дослідження на дружині

Рентген демонстрував свої дослідження на дружині
8 листопада 1895 року вчений створив свій перший знімог за допомогою X-випромінювання Фото: teleradiologia.ru

22 грудня 1895 року німецький фізик Вільгельм Конрад Рентген вперше застосував X- випромінювання на людині. Цей дослід дав змогу отримати один із перших рентгенівських знімків.

На момент відкриття променів Вільгельму Рентгену вже було за 45 років. Відкриття з'явилося у вченого досить випадковим чином. Рентген займався дослідженням зовсім іншого феномену— катодних променів. На той час людство ще не знало такого поняття як електрон, і тому вчений міркував над питанням появи дивного світла під час проходження електронів через катодну трубку.

8 листопада 1895 року вчений створив свій перший знімог за допомогою X-випромінювання. Проте на той момент вчений знаходився в лабораторії в повній самотності, і продемонструвати комусь своє відкриття не зміг. Саме тому Вільгельм Рентген зміг запатентувати свій винахід лише через місяць. Далі фізик почав експериментувати з моментом пропускання променів через різні види твердих тіл та помітив, що пропускна здатність променів залежить від твердості та товщини тіла, пише сайт pravda.ru

Одним із цікавих фактів було те, що перший офіційний знімок вчений продемонстрував на своїй дружині Берті. Знімки її кисті з обручкою були прикладені до статті "Про новий рід променів", котру він 28 грудня 1895 року відіслав до голови Фізико-медичного товариства Вюрцбурзького університету.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Галілео Галілея вважали найбільшим генієм після Архімеда

В 1901 році фізик став одним із перших лауреатів Нобелівської премії за свій винахід, але за премією до Стокгольму він не поїхав. Її йому переслали через пошту.

6 грудня 1877 року вперше випробували пристрій для запису голосу - фонограф. Його винайшов американський вчений Томас Едісон під час роботи над телефоном та телеграфом. Звук записувався завдяки поглибленням на паперовій стрічці.

Він експериментував з мембраною, оснащеною невеликим пресом, утримуваною над покритим парафіном папером, що швидко рухається. Вібрації, що створюються голосом, залишали позначки на папері. Згодом замінив папір циліндром олов'яної фольги.

Зараз ви читаєте новину «Рентген демонстрував свої дослідження на дружині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути