Ексклюзиви
четвер, 23 червня 2022 07:06

Розстріляли поета, який воював за Україну: дата

Розстріляли поета, який воював за Україну: дата
Григорій Чупринка написав 425 віршів та очолив антибільшовицьке повстання на Чернігівщині Фото: ЦДАМЛМ України

23 червня 1921 року чекісти заарештували, а невдовзі розстріляли українського поета й військового діяча 41-річного Григорія Чупринку.

Чоловік народився 1879-го в Чернігівській губернії та походив з давнього козацького роду. Після закінчення Київської та Лубенської гімназій захопився соціалістичними ідеями. Брав активну участь у революції 1905-1907 років. Входив до Оглавівського гуртка Української соціал-демократичної спілки, яка входила до більшовицької гілки партії РСДРП. За це потрапив до Лук'янівської в'язниці.

Після звільнення залишився в Києві, у якому проживав постійно. Став працівником "Української хати" – журналу, що підносив ідеали українства, водночас критикував традиції ліберального українофільства. Почав писати перші твори. Загалом написав близько 425 віршів українською мовою. Перший – "Моя кобза" – надрукувала київська газета "Рада". А перша збірка "Огнецвіт" побачила світ 1909-го. Далі нові збірки виходили кожні два роки та розходилися й Західною Україною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Колишнього міністра Української держави чекісти засудили за шпигунство

З початком Української революції 1917 року записався козаком до Українського полку ім. Богдана Хмельницького – першої української військової частини російської армії. Вирушив на фронт, але проти німецьких військ воював недовго. Попросив відпустити з армії.

Після наступу більшовиків на Україну й кривавої різанини в Києві став противником радянської влади. Виступав за самостійність УНР і народовладдя. 1919-го зібрав загін і як отаман очолив антибільшовицьке повстання на Чернігівщині. Воно зазнало поразки. Отамана схопили й мали розстріляти, але від цього врятували клопотаннями інші письменники й нарком освіти радянської України Олександр Шумський.

23 червня 1921 року київський губернський ЧК розпорядився повторно заарештувати Чупринку за антирадянську агітацію. Після першого арешту він увійшов до Цупкому – підпільного військово-політичного центру з керівництва антибільшовицьким рухом опору. Вже 28 серпня його засудили до найвищої міри покарання. У справі йшлося, що діяв у підпільній організації, яка ставила за мету повалення радянської влади й відновлення УНР. Розстріляли того ж дня.

Чупринка мав велику популярність серед патріотичних кіл. Його прізвище пізніше взяв за псевдонім генерал-хорунжий УПА Роман Шухевич – "Тарас Чупринка".

Цупком створили в столиці 18 березня 1921 року. Його діячі планували повалити більшовицьку владу й проголосити відновлення незалежної Української Народної Республіки. Центр мав зв'язки з урядом Симона Петлюри в еміграції.

Спочатку його очолив український есер Іван Чепілко. Підтримали Цупком і впливові отамани Київщини, які погодилися стати військовими керівниками повстанських сил.

Чекісти швидко дізналися про існування повстанського комітету й почали відстежувати його діяльність, чому сприяли самі повстанці. Через погане підготування початок повстання постійно переносили. У цей час радянські каральні органи викривали окремі військові структури й сіяли розбрат серед членів організації.

18 червня 1921-го чекісти провели спецоперацію в Києві й Ірпені, куди перед тим переїхав штаб комітету. У результаті все керівництво Цупкому арештували. Після цієї звістки деякі отамани одразу здалися більшовикам.

Зараз ви читаєте новину «Розстріляли поета, який воював за Україну: дата». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути