Ексклюзиви
понеділок, 19 квітня 2021 12:43

Розстріляли 104 жителів села

Розстріляли 104 жителів села
Пам'ятник на місці трагедії Красного Саду. Фото Лесі Бондарук

19 квітня 1943 року польські поліцаї разом із нацистами знищили українське село Красний Сад у Сенкевичівському районі Волинської області. Трагедія поклала початок польсько-українському збройному протистоянню на Волині.

Суперечності між українськими селами й польськими хуторами в краї були й раніше, але навесні 1943 року їх почали підживлювати німці. Вони боролися як проти українського визвольного руху, так і проти польського. Взаємна ненависть мала послабити їх. Тоді українська допоміжна поліція вже перейшла в УПА. До загонів долучили поляків. Використовували їх в антиукраїнських акціях та як інформаторів-донощиків. Поляки наговорили, що мешканці Красного Саду - бандити й підтримують УПА. Це і було приводом до каральної акції.

Село оточили приблизно о10:00 поляки, одягнені в німецьку форму. Спочатку убили декількох чоловіків на полі. Тоді розділилися на невеликі групи й рушили вглиб. Хапали жителів, заганяли в клуні й розстрілювали з пістолета й рушниць. Декого добивали багнетами й вилами. Того дня загинули 104 жителі села. Поміж знищених було 20 дітей шкільного віку, вісім дошкільного, а також 9-місячне немовля Софія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Загинули більшість жителів села

Уціліти вдалося 13 людям. Хтось сховався у льоху власного будинку, когось оминули кулі та вдалося вдати мертвого. Жителька Оксенія Павлова заговорила до карателів чесько-німецьким суржиком. Вирішили, що чешка й обійшли оселю. Біля однієї хати побачили табличку з написом "Михлин" і вирішили, що вже дійшли до сусіднього села.

Після знищення селян їхнє майно вивезли до польської Анджеювки, а будівлі підпалили. Село перетворилося на згарище і зникло з мапи України. Уже влітку 1943 року УПА почало масово атакувати польські поселення Волині.

Сьогодні місце, де було село Красний Сад, називають хутір Маруся. Належить до Михлинської сільської ради. 18 квітня 2012 року на місці поховання жителів на сільському кладовищі освятили памятник із поіменним списком усіх українців, знищених карателями.

17 березня 1943 року нацистські окупанти та польські поліцаї знищили українське село Ремель на Рівненщині. За різними оцінбваннями загинуло від 300 до 600 осіб.

Каральну акцію підготували через чутки про те, що селяни активно співпрацювали з ОУН-УПА. Тоді підпілля протистояло німцям і полякам на Волині. Також очевидці згадували, що мешканці села взяли до своїх родин та дали прихисток колишнім полоненим Червоної армії. Це також могло розлютити німців.

Після повернення радянської влади на Волинь трагедію замовчували, адже суперечила установці, що українські націоналісти допомагають нацистам.

Зараз ви читаєте новину «Розстріляли 104 жителів села». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути