четвер, 12 грудня 2019 08:20

Продемонстрували новий вид зв'язку

Продемонстрували новий вид зв'язку
Італійський фізик Гульєльмо Марконі отримав Нобелівську премію. Фото: LIFE

Радіосигнал з Англії до Канади вперше зміг передати італійський фізик і винахідник Гульєльмо Марконі 12 грудня 1901 року.

Він з дитинства цікавився питаннями, пов'язаними з радіохвилями. Провів першу публічну демонстрацію передачі радіосигналу на відстань 3 км, потім через море. Експериментував з більшими відстанями. Створив велике акціонерне товариство, запросив багатьох відомих учених та інженерів. Здійснив передачу радіосигналів на 14 км через Бристольську затоку, у жовтні — на відстань 21 км. У листопаді того ж року побудував першу стаціонарну радіостанцію на острові Вайт, забезпечивши зв'язок острова з материком на відстані 23 км.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Винахід Морзе знищив пароплавну пошту

У місті Ньюфаундленд з допомогою антени, піднятої на висоту 150 метрів, отримав повідомлення у вигляді букви "S" азбукою Морзе надіслане з Англії. Довів, що радіохвилі можуть відбиватись іоносферою Землі і долати гігантські відстані.

Наприкінці наступного року було налагоджено регулярний трансатлантичний радіозв'язок. 1909-го Гульєльмо Марконі отримав Нобелівську премію з фізики.

Відкриття, яке швидко перевернуло уявлення про комунікацію в цілому світі зробив Самюел Морзе. 20 червня 1840 року він запатентував телеграф - засіб для передачі сигналу по дротах.

Зараз ви читаєте новину «Продемонстрували новий вид зв'язку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути