неділя, 17 лютого 2019 08:20

Публіка засвистала оперу про кохання японки і американця

Публіка засвистала оперу про кохання японки і американця
Прем'єра опери Джакомо Пуччіні "Мадам Баттерфляй". Фото: ВВС

У Міланському театрі Ла-Скала 17 лютого 1904 року провалом завершилась прем'єра опери Джакомо Пуччіні "Мадам Баттерфляй". Свист публіки супроводжував виставу.

Мадам Баттерфляй — опера Джакомо Пуччіні у двох діях і трьох частинах за мотивами драми Давида Беласко "Гейша" .Пуччіні довго вагався, кому довірити партію Чіо-чіо-сан, і після довгих роздумів зупинив свій вибір на Розіні Сторкіо.

В основі опери - історія нещасливого кохання юної японки Чіо-Чіо-сан. Дія відбувається в японському містечку Нагасакі у кінці ХІХ ст. Лейтенант морського флоту, американець Бенджамін закохується в гейшу Чіо-Чіо-сан на прізвисько Баттерфляй. Він хоче одружитися з нею, клянеться у вічній любові. Одружившись на Чіо-Чіо-сан він, по суті, не полишає парубочого життя. Згодом у них народжується дитина. Мадам Баттерфляй все ще кохає, однак Бенджамін у пошуку нових пригод.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Соломія Крушельницька з кожним у Європі говорила його мовою

Свист супроводжував закриття завіси після першої дії. На початку другої – протяг зметнув сукню співачки Розини Сторкіо, хтось із залу крикнув: "Баттерфляй вагітна!". Далі – шквал мукання, кукурікання та інших непристойностей. Газетні оглядачі були не набагато ввічливіші. "Необразно" – писали одні, "занудно" – інші.

Зі зміною виконавиці головної ролі на українську співачку Соломію Крушельницьку, та деяких деталей а також із поділом двох актів на 3 частини, опера через 3 місяці мала тріумфальний успіх у театрі "Ґранде" в Брешії. Вчинки персонажів стали передбачувані для публіки, але зберігалась інтрига. Співачка зачарувала італійську публіку силою голосу та красою.

16 листопада 1952 року померла оперна співачка Соломія Крушельницька. Її голос – лірико-драматичне сопрано діапазоном майже в три октави - унікальне явище в оперному мистецтві. Він приваблював людей силою звуку, дзвінкістю, соковитістю, досконалою вокальною дикцією, віртуозною технікою.

Зараз ви читаєте новину «Публіка засвистала оперу про кохання японки і американця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути