вівторок, 27 липня 2021 11:37

На Олімпіаді вболівальник перервав матч виконанням гопака

На Олімпіаді вболівальник перервав матч виконанням гопака
Данило Мигаль хотів, щоб український прапор побачив весь світ Фото: lviv1256.com

27 липня 1976-го в канадському Монреалі під час футбольного матчу між збірними НДР і СРСР на поле вибіг уболівальник у вишиванці й із синьо-жовтим прапором. Чоловік станцював гопака й вигукнув: "Свобода Україні!". У місті тоді відбувалися Олімпійські ігри.

Коментатор матчу припустив, що чоловік - уболівальник НДР.

"Кольори його прапора, схоже, підтверджують це, але він танцює на радянський манір, - коментував він. - Публіка зустрічає його оваціями, але ввічливо втручається поліція. Так, іноді футбол викликає, як і інші види спорту, ентузіазм. Але шкода, що доводиться переривати матч".

Невдовзі інформацію про випадок надрукувала одна з найстаріших українських газет у діаспорі "Свобода". Виявилося, що на поле вибіг 20-річний член Спілки української молоді Данило Мигаль.

"Понад 50 тисяч глядачів на олімпійському стадіоні дивилися 27 липня на півфінальне змагання копаного м'яча між Східньою Німеччиною та совєтською дружиною, яка складалася переважно з українців київського "Динамо". Між глядачами були понад 150 молодих українців, які вивісили великий український прапор і які стояли в сорочинках із виписаними на них поодинокими літерами гаслом: "СВОБОДА УКРАЇНІ". У другій половині змагання 20-літній Данило Мигаль, член СУМу з Тандер Бей, Онтаріо, вибіг на спортову площу із синьо-жовтим прапором, вигукуючи слова "Свобода Україні"! Серед здивованих гравців почав посеред поля танцювати гопака, а публіка спонтанно вибухла гучними оплесками. І гру зупинили. Вибігли три поліціанти й відпровадили Мигаля з поля", - писало видання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 500 студентів заявили: не буде нормального навчального дня, доки не визнаєте Голодомор геноцидом

Мигаля затримали на 1 год., потім відпустили. Мав розмову з поліцейським, який переконував його, що такий протест українцям не допоможе, погрожував депортацією до СРСР.

Мигаль пояснив, що хотів своїм учинком драматизувати долю українського народу, а також підтримати українських футболістів. Пізніше, в інтерв'ю виданню "Футбол 24" сказав, що вчинок був спонтанним. Ним керувало лише бажання потрапити у трансляцію, щоб український прапор побачив увесь світ. І світ мав зрозуміти, що є українці, які мають свій прапор і можуть мати власну державу.

Матч завершився рахунком 2:1. Чемпіонами тоді стали футболісти збірної НДР. Команда СРСР здобула на Олімпіаді бронзу.

Студентів Київського інституту народного господарства, сантехніка Георгія Москаленка й слюсаря-зварювальника Віктора Куксу затримали агенти КДБ 21 лютого 1967 року в Києві за "теракт". Хлопці вивісили прапор України над будівлею вузу до тогорічної першотравневої демонстрації.

Купити синьо-жовтий прапор було неможливо, тому зробили його самотужки - зшили два шарфи, які придбали в універмазі. На прапорі намалювали державний герб і написали: "Ще не вмерла Україна, ще її не вбито! ДПУ". Мали на увазі Демократичну партію України.

Прапор на даху будівлі встановлював Кукса. Він піднявся туди пожежною драбиною, яку стеріг Москаленко із саморобним пістолетом і коктейлем Молотова. Кукса мав кухонний ніж і зрізав червоний стяг УРСР. Український прапор замайорів над тисячами людей, які збиралися в колони відзначати день солідарності трудящих.

Слідчі, що прибули на місце, склали протокол і порушили кримінальну справу за "зазіхання на територіальну цілісність УРСР".

Зараз ви читаєте новину «На Олімпіаді вболівальник перервав матч виконанням гопака». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути