Ексклюзиви
четвер, 25 листопада 2021 12:16

"Проклинають усіх!" - англієць побував на будівництві мосту на Донбасі

Англієць Джері Берман у 1932-1933 роках працював на будівництві мосту біля Станиці Луганської. Життя місцевих описав у листах до родичів. У лютому 1933-го повідомляв: "Люди сплять під час роботи, проклинають усіх! Бурчать, кричать і лаються! Нерви натягнуті до межі!".

Автор: надане Пітером Берманом
  Англійський інженер Джері Берман працював у Станиці Луганській протягом 1932-1933 років
Англійський інженер Джері Берман працював у Станиці Луганській протягом 1932-1933 років

Кілька років тому англійка Алісон Маршал на горищі будинку в Манчестері знайшла коробку зі старими листами її дідуся Меєра Фортеса й бабусі Соні. Жінка із захопленням занурилася в читання листування закоханих.

У тій же коробці виявила листи від Джері Бермана. Деякі з них адресовані дідусеві Алісон, а були й зі звертаннями до інших людей. Інформація у повідомленнях Бермана видалася важливою.

Алісон з'ясувала, що Меєр Фортес і Джері Берман навчалися разом у Кейптаунському університеті в Південній Африці й займалися альпінізмом. 1932 року Джері подався на будівництво мосту біля Станиці Луганської.

Листувався переважно з братом Ізраїлем, який проживав у місті Цанін в Південній Африці. На прохання Джері Ізраїль робив копії листів з України й розсилав братам Лейві в США, Аарону й сестрі Белі - у Кейптаун, другу Меєру Фортесу - у Лондон. Отже, в Англії збереглося 70 аркушів з інформацією про Голодомор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Портрети організаторів Голодомору досі висять на стінах у кремлівських кабінетах

Влітку 2021-го Алісон Маршал приїхала в Україну, відвідала Музей Голодомору. Передала листи Бермана установі.

"Я живу у величезній холодній траншеї. У ній стоять два довгі розбиті столи й дві печі для обігрівання. У кутках лежить сніг, - писав 23 лютого 1933 року зі Станиці Луганської 30-річний Джері Берман до брата Ізраїля. - Уночі 19 чоловіків лягають навколо печей. Я долучаюся до них. Підстилаємо пальта й валянки. Усі мовчать. Не можемо дістати хліба ні за які гроші. У їдальні його теж немає. Я і мої люди можемо померти з голоду, якщо залишимося тут".

Автор: надане Пітером Берманом
  Джері Берман (ліворуч) їде на санях на околиця невідомого населеного пункту в Радянському Союзі, початок 1930-х
Джері Берман (ліворуч) їде на санях на околиця невідомого населеного пункту в Радянському Союзі, початок 1930-х

Крім голоду, до українців застосовували ще низку репресивних заходів - депортації на Північ СССР, ув'язнення та розстріли. У листі до брата Ізраїля інженер розповідав про колгоспника, у якого почав винаймати кімнату в Станиці Луганській.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Байден вшанував пам'ять жертв Голодомору 32-33 років і висловив підтримку Україні

"Він з роду козаків, вельми порядний, - пише англієць. - Був завгоспом, відповідав за колгоспний транспорт і коней. Працював удень і вночі. Хоча, як і всі, залишився без хліба. Якось кобила народила недоношене лоша й воно померло. Чоловік клявся мені, що невинний. Його звинуватили у "врєдітєльствє". Дали шість років Сибіру й конфіскували речі. Вислали з дружиною і дитиною. Насправді проти нього грає його походження. Батько був отаманом, 1926 року його відправили в заслання".

Автор: надане Пітером Берманом
  Листівка, яку відправив Джері Берман зі Станиці Луганської в Лондон другу Меєру Фортесу
Листівка, яку відправив Джері Берман зі Станиці Луганської в Лондон другу Меєру Фортесу

Читайте більше в журналі "Країна" за 25 листопада 2021 року.

Підписатися можна ТУТ

Музей Голодомору вдруге провів експедицію Україною для запису свідчень про Голодомор 1932-1933 років.

За 30 днів дослідники проїхали майже 10 тис. км, відвідали 90 населених пунктів. Записали 122 історії з очевидцями Голодомору, повідомили в музеї.

"Ми побували й у містах-мільйонниках, і в районних центрах, і в маленьких селах, де залишилося лише кілька жителів, у Донецькій, Луганській, Дніпропетровській, Запорізькій, Херсонській, Миколаївській, Полтавській, Харківській, Вінницькій і Хмельницькій областях", - ідеться в повідомленні.

Зараз ви читаєте новину «"Проклинають усіх!" - англієць побував на будівництві мосту на Донбасі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути