субота, 13 квітня 2024 16:53

У Москві визнали розстріли полонених

У Москві визнали розстріли полонених
Росія лише 1992-го розсекретила всі документи, які стосувалися розстрілу польських військовополонених. Фото: Юрій Градовський

Радянський Союз 13 квітня 1990-го офіційно визнав свою відповідальність за убивство польських офіцерів в Катинському лісі біля Смоленська. Президент СРСР Михайло Горбачов передав своєму польському колезі Войцеху Ярузельському списки польських офіцерів, котрі перебували в таборах НКВС в 1939-1940 роках.

У вересні 1939-го Червона армія окупувала східну частину Польщі. У полон потрапили 240-250 тис. солдатів і офіцерів. Їх почали знищувати. В'язнів Козельського табору - усього 4421 осіб - розстріляли під Смоленськом.

Страти тривали у різних місцях до середини травня 1940-го. Загалом у таборах було знищено 14 552 особи. Після початку розстрілів польських військовополонених радянська влада депортувала на поселення в Казахстан їхні сім'ї.

Навесні 1943-го німецька окупаційна влада розкопала катинські могили. Виявили масове поховання 28 м завдовжки і 16 м шириною. У ньому в 12 шарів були закопані 3 тис. трупів польських офіцерів, в повному військовому обмундируванні, зв'язані, деякі із власними документами. У всіх рани в потилиці.

Створена за пропозицією Німеччини комісія Міжнародного Червоного Хреста підтвердила, що це справа рук радянської влади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президентське подружжя загинуло миттєво

В СРСР сфабрикували документи. Стверджували, що злочин у Катині вчинили німці, коли окупували територію Радянського Союзу.

Лише 1992-го розсекретили всі документи, які стосувалися розстрілу польських військовополонених. Російський президент Борис Єльцин сам здійснив візит до Польщі. Він поклав вінок до пам'ятника жертвам Катині у Варшаві і попросив вибачення у поляків.

10 квітня 2010-го неподалік Смоленська під час посадки на військовому аеродромі "Смоленськ-Північний" зазнав катастрофи літак Ту-154, на якому перебували президент Республіки Польща Лех Качинський з дружиною та члени вищого керівництва Польщі. Летіли на вшанування жертв розстрілів.

Зараз ви читаєте новину «У Москві визнали розстріли полонених». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути