Ексклюзиви
середа, 17 жовтня 2018 15:30

Появу малоросійства можна простежити за іконами - історик

Появу малоросійства можна простежити за іконами - історик
Сергій Плохій: "В середньовічному уявленні ікону вважали вікном у потойбіччя і способом спілкування з вищими силами" Фото: Олександр Гандзій

Історик Сергій Плохій у Центрі польських та европейських студій у Києві представив український переклад книги "Царі та козаки. Загадки української ікони". У ній йдеться про настрої козацької еліти та відображення їх на іконах XVII-XVIII ст. Пояснюється зображення монархів, ієрархів, гетьманів і козацької старшини.

"Дослідження ікон зробило для мене цей світ більш багатогранним. У середньовічному уявленні ікону вважали вікном у потойбіччя і способом спілкування з вищими силами. Я дивлюся на тодішні ікони, як на джерело розуміння життя того часу. Вони показують, як формувалися соціальні та політичні відносини. Цим добре доповнюють наявні письмові джерела. Їх мало досліджували через неканонічність - зображувати на іконах живих людей було не прийнято. Але саме ця нестандартність української ікони дає можливість подивитися на релігійний і політичний світ одночасно. Як у XVIII ст. могли зображати на одній іконі Петра І, Івана Мазепу та полковників", - каже під час презентації книги Сергій Плохій.

Історик пояснює, що саме в ті часи зародилося "малоросійство".

"Ідеологія малоросійства постала за київського митрополита Йова Борецького у 1620-х. Вона розвинулась після 1654-го - у часи Гетьманщини. Якщо раніше уявлення київських інтелектуалів про Русь обмежувалися українськими та білоруськими землями, то тепер почали говорити і про Москву. Це вперше було зафіксовано в історичному творі "Синопсис", який видали 1674-го з благословення архімандрита Києво-Печерського монастиря Інокентія Гізеля. Водночас це видання захищало традиційні права київського духівництва від Московського патріархату. Київ подавали важливішим центром", - вважає історик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дисидент розповів, як знищували українську мову

Видання "Царі та козаки" вперше з'явилась англійською мовою 2002-го у Гарварді. В українському виданні автор вніс зміни та доповнення.

"Книга насправді не про ікони. Це приклад того, як із казусу – маленького зображення – вчений виходить на дуже велике дослідження настроїв козацької старшини. Пише про зміну лояльності до сусідів. У такий спосіб можемо побачити на власні очі їхні вподобання. Як вони замовляли ікони та кого хотіли бачити на них, поруч із ким. Так можна простежити розвиток суспільства протягом півтора століття", - додає перекладач книги Тетяна Григор'єва.

Військовий історик, дослідник сталінізму й українського націоналізму Олександр Гогун написав монографію "Між Гітлером і Сталіним. Українські повстанці". Після того, як у лютому 2014-го московське видавництво "ОЛМА медіа груп" пустило в друк додатковий тираж цієї книжки, влада вилучила її з продажу. Свого часу книжка писалася в якості своєрідного лікнепу про УПА для російських вчених і журналістів.

Зараз ви читаєте новину «Появу малоросійства можна простежити за іконами - історик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути