Ексклюзиви
субота, 21 листопада 2020 09:00

Повстанці провели конференцію поневолених народів

Повстанці провели конференцію поневолених народів
Роман Шухевич, Дмитро Грицай та Катерина Мешко-Лоґуш - в околицях села Будераж Рівненської області, листопад 1943 року. Фото: ЦДВР

21-22 листопада 1943 року у районі сіл Будераж, Ілляшівка та Батьківці на Рівненщині відбулася перша Конференція поневолених народів Східної Європи і Азії.

Усі учасники конференції були бійцями Української повстанської армії. Було 39 делегатів від 13 народів. Азербайджанська та грузинська делегації склали 6 учасників. Було 5 узбеків, по 4 вірменина та татарина, по 2 білоруса та осетина, казах, черкес, кабардинець, чуваш, башкир і 5 українців. На конференцію прибув також головнокомандувач УПА Роман Шухевич. Головував на конференції Ростислав Волошин.

Учасники ухвалили постанову і відозву. Заявили у них про "створення спільного комітету народів Східної Європи і Азії, який буде координувати всі національно-революційні сили цих народів, виробить єдину лінію боротьби зі спільним ворогом, єдину тактику боротьби та у відповідний момент кине клич до одночасного повстання всіх поневолених народів".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українців розпитали про винних у розв'язанні Другої світової

Сформували Комітет поневолених народів. Мав займатися формуванням національних повстанських армій.

Ідеї конференції, знайшли своє втілення і розвиток у створенні Антибільшовицького блоку народів. Він розпочав згуртовувати народи під гаслами: "Свобода народам! Свобода людині!" З 1946 року АБН працював на еміграції. Його головою був Ярослав Стецько.

24 жовтня 1944 року між чорноліським куренем УПА та загонами НКВД відбувся бій під Лещавою-Горішньою. Став найбільшою битвою українських повстанців із внутрішніми військами СРСР на території сучасної Польщі.

Зараз ви читаєте новину «Повстанці провели конференцію поневолених народів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути