середа, 22 січня 2020 11:22

Поляки виступили проти влади

Поляки виступили проти влади
У Польщі розпочалося національно-визвольне повстання Фото: cdiak.archives.gov.ua

Повстання у Польщі спалахнуло 22 січня 1863-го. Його частково підтримали українці, литовці та білоруси.

Причиною стало прагнення польської еліти здобути національну незалежність і відновити державність, якої її позбавили ще з 1772-го. Тоді за 20 років землі Польщі розділили між собою Російська, Австрійська імперії і Королівство Пруссія.

Першу спробу відновлення державності поляки здійснили у 1830-х. Висунули до поневолених народів Росії гасло: "За нашу і вашу свободу!", але українці не сприйняли його. Пам'ятали панський гніт Речі Посполитої. Тоді вони самі записувалися до російських каральних загонів з надією на щедрі подяки від царя та дворян. Але після придушення повстання нічого не отримали.

Цього разу у Польщі склалися 2 політичні табори "білих" - поміркованих та "червоних" - радикальних. Останні утворили Центральний Національний Комітет під проводом військового Ярослава Домбровського та змовилися із російськими демократами. Комітет передбачав, що повстання в Польщі дасть поштовх для загальноросійської революції, що визволить країну та повалить самодержавство. Герб обрали триєдиний - із зображенням польського орла, литовського вершника та українського Архангела Михаїла, що символізувало єднання трьох народів Речі Посполитої.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли 350-річний документ зі згадкою про Україну

ЦНК утворив Національний Уряд і таємні комітети, зокрема на Правобережній Україні, і 22 січня оголосив про початок повстання. Успішних бойових та партизанських дій проти російських військ провести не вдалося. У лютому 1863-го до придушення повстання приєдналася Пруссія, а на початку вересня російські війська придушили його в білоруських губерніях. Українці в більшості своїй також не підтримали повстання. Не поділяли зазіхань шляхти на українські землі.

Росіяни застосовували репресії та терор. Карали на смерть навіть священників. Щоб остаточно позбавити повстанців селянської підтримки, у березні 1864-го умови скасування кріпосного права для селян Правобережжя, Білорусі та Литви зробили вигіднішими ніж на інших землях імперії. Повстання швидко пішло на спад. Росія ліквідувала залишки автономії Польщі, а тисячі учасників стратили чи вислали до російського війська.

12 лютого 1798 року у Петербурзі помер останній король Речі Постолитої 66-річний Станіслав ІІ Август. У нього стався інсульт. На вимогу російської імператриці Катерини II він був змушений зректися престолу і переїхав до Петербурга, де жив на виділену йому пенсію без права виїжджати за кордон.

Одним із найбільших досягнень Станіслава ІІ Августа було скликання чотирирічного Сейму та прийняття 3 травня 1791 року першої конституції. Дехто вважає, що він несе відповідальність за розмежування Польщі та втрату суверенітету Річчю Посполитою. Залишив слід в історії також тим, що боровся за реформи, правда, невдало.

Зараз ви читаєте новину «Поляки виступили проти влади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути