Ексклюзиви
четвер, 21 вересня 2023 05:50

Поляки пережили найганебнішу подію в історії

Поляки пережили найганебнішу подію в історії
Картину "Битва під Пилявцями" написав Мирослав Добрянський Фото: ukurier.gov.ua

Під селом Пилявці - тепер Старосинявський район на Хмельниччині, 21 вересня 1648 року почалася битва поляків із військом Богдана Хмельницького. Завершилась перемогою козаків. Домінік Острозький з цього приводу писав: "Це найганебніша подія для Речі Посполитої".

Спочатку поляки розпочали штурм українського табору і зуміли відкинути козацькі застави, які обороняли греблю через річку Ікву. Зайняли плацдарм для подальшого наступу.

Протягом другого дня козацька піхота відбила свої позиції на греблі. У ніч на 23 вересня 1648-го у козацький табір прибув на допомогу 4-тисячний загін буджацьких татар, очолюваний Айтимир-мурзою та Адлаєт-мурзою. Вранці українська армія вишикувалась на полі бою. Першими нанесла удар шляхетська кіннота. Витримавши потужний натиск ворожих хоругов, українська піхота при підтримці артилерії розпочала контрнаступ. Козацькі полки швидко повністю оволоділи греблею, перейшли на лівий берег і почали шикуватись у бойові лади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Козаки розбили королівську армію на переправі

Не витримавши натиску і піддавшись всезростаючій паніці, війська Речі Посполитої почали безладно відступати. Щоб уникнути повного розгрому, командування Речі Посполитої відкликало з поля бою всі підрозділи і розпорядилось підготуватись до відходу табором.

Історик Тарас Чухліб віднайшов перший реєстр гетьманів Війська Запорізького у Варшавському Архіві Головному Актів Давніх. Документ датується 1680-ми.

У ньому старший син провідника національно-визвольної війни Тиміш Хмельницький записаний як гетьман. У списку він йде за Іваном Виговським (1658 - 1659). Тиміш загинув під Сучавою - тепер у Румунії, від смертельного поранення 1653-го. Він ніколи не згадувався з цією титулатурою

Зараз ви читаєте новину «Поляки пережили найганебнішу подію в історії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути