Ексклюзиви
четвер, 21 листопада 2019 08:21

В полон потрапив правитель з родиною

В полон потрапив правитель з родиною
Тамерлан із військом знищив до 700 селищ і міст Грузії. Фото: ВВС

Війська середньоазійського полководця Тамерлана (1336-1405) захопили Тбілісі 21 листопада 1386 року. Місто розграбували, в полон взяли царя Баграта V із родиною.

Восени війська Тамерлана вторглися в Закавказзя, підступили до Тбілісі. Средньоазійський державний діяч і політик, полководець, засновник династії Тимуридів приступив до облоги міста. Цар Баграт V погодився здатися і він з царицею Анною і їх спадкоємцем Давидом потрапили в полон. Тамерлан вимагав, щоб Баграт V і його оточення прийняли іслам, сподіваючись на їх допомогу в омусульманіваніі Грузії. Баграт V, бажаючи обдурити противника, заявив, що згоден змінити віру. Той звільнив царя, а той розбив частину ворожого війська у вузькій ущелині.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Військо Чингісхана влаштували банкет на трупах руських князів і бояр

Загибель тисяч солдатів в бою з грузинськими військами призвела до початку нового походу Тамерлана на Кавказ навесні 1387 року. Тамерлан із ще більшим військом захопив більшу частину країни. В результаті навал Тамерлана Грузія втратила свої південні і південно-західні області. Країна поступово виявлялася в оточенні кочових тюркських племен. Історик Тамерлана повідомляє, що за цей час було знищено до 700 селищ і міст, а жителі винищені.

31 травня 1223 року на річці Калці - сучасний Кальчик на Донеччині, спільні війська руських князів і половецького хана зазнали нищівної поразки від монголо-татар, очолюваних полководцями Чингізханом Джебе Нойоном і Субедеєм Баатуром. Руські війська втратили понад 70 тис. вояків.

Зараз ви читаєте новину «В полон потрапив правитель з родиною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути