Ексклюзиви
четвер, 26 листопада 2020 14:20

Поховання українських емігрантів зібрали у віртуальному некрополі

Поховання українських емігрантів зібрали у віртуальному некрополі
Фахівці Українського інституту національної пам'яті створили геоінформаційну систему, що спрощує пошук поховань українських емігрантів XX ст. Фото: necropolis.uinp.gov.ua

В Україні запустили проєкт "Віртуальний некрополь української еміграції". Має на меті збір та поширення інформації про поховання визначних українців за кордоном.

"Український інститут національної пам'яті поставив собі за мету створити не якусь сталу енциклопедію чи офіційний документ, а власне продукт, за допомогою якого і Україна як держава і організації закордонних українців зможуть ефективно здійснювати взаємодію і роботу з пошуку, обліку і збереження поховань українців за кордоном.

Насамперед ми поставили на меті створити геоінформаційну систему. Тобто пов'язати карту і базу даних для того, щоб можна було просто і швидко вивести на екран потрібну інформацію про українців, які здебільшого у XX ст. за різних обставин були змушені залишити територію України і опинилися поза її межами", - зазначив під час презентації в "Укрінформі" начальник відділу обліку та збереження місць пам'яті УІНП Павло Подобєд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розшукують родичів українських героїв, щоб заплатили за місця на цвинтарях в Австрії

Історик додав, що відвідувачі сайту зможуть швидко та безкоштовно відшукати інформацію про могилу певної людини за ім'ям та прізвищем, за датою чи місцем народження або смерті. Нині до бази внесли 2641 поховання на території 284 кладовищ.

Ознайомитись із проєктом можна за посиланням.

Галузевий державний архів Українського інституту національної пам'яті відкрив Консультаційний центр з пошуку інформації про репресованих 1917-1991 роках осіб.

У центрі надаватимуть безкоштовні консультації усім охочим, супроводжуватимуть тих, хто хоче дізнатися про долю репресованих родичів чи історичних постатей. Також фахівці допоможуть написати правильні звернення та запити до архівів.

Зараз ви читаєте новину «Поховання українських емігрантів зібрали у віртуальному некрополі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути