Ексклюзиви
середа, 13 січня 2021 08:21

Почали вивозити на роботу до Німеччини

Почали вивозити на роботу до Німеччини
Агітаційна кампанія нацистів в Україні стартувала взимку 1942-го. Фото: territoryterror.org.ua

Вивезення населення України в Німеччину - остарбайтерів, почалося 13 січня 1942-го.

Агітаційна кампанія нацистів в Україні стартувала у Харкові, Києві, Сталіному - сучасний Донецьк, Дніпропетровську. Чимало безробітних повірили обіцянкам німецьких вербувальників. Перевагу віддавали чоловікам будівельникам, металургам, гірникам.

Навесні 1942-го німці розпочали масові облави на місцеве населення. Того року депортувати з окупованих східних територій понад 1 млн робітників. 714 тис. були вихідцями з України. Наступного року мобілізували на роботи працездатне населення віком від 16 до 50 років. Відтепер це був обов'язок. Протягом 1943-го німці вивезли з України майже 1 млн 90 тис. осіб, а 1944 року ще 600 тис.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Життя у Третьому рейху - показали унікальні фото часів війни

Остарбайтерів утримували в спеціальних таборах під суворою охороною. На виробництві ізолювали від німців і решти іноземних робітників, платили мало. Норми харчування були дуже низькими. Українці змушені були носити на грудях спеціальну нашивку у вигляді прямокутника з літерами OST на блакитному тлі. Третина остарбайтерів працювала в сільському господарстві, 45% – у промисловості.

Після завершення війни острабайтери перебували в таборах переміщених осіб у Західній Німеччині. За результатами радянських перевірок тільки 58% з них повернулися у свої родини.

Після 20 днів окупації і бомбардувань німцями Варшава капітулювала 27 вересня 1939-го.Генріх Гіммлер підписав "Загальні положення щодо вербування та використання робочої сили зі Сходу". У документі впроваджувався термін "остарбайтер" – східний робітник. Українці змушені були носити на грудях спеціальну нашивку у вигляді прямокутника з літерами "OST" на блакитному тлі. Остарбайтерів потрібно було транспортувати в закритих вагонах. Працювати вони мали в закритих бригадах.

Зараз ви читаєте новину «Почали вивозити на роботу до Німеччини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути