Ексклюзиви
пʼятниця, 23 лютого 2018 12:48

За погодою 23 лютого визначали, яким буде березень

За погодою 23 лютого визначали, яким буде березень
На Прохора-Зимооха кропили худобу святою водою. Фото ukr.media

Цього дня вшановують пам'ять преподобного Прохора Печерського. У народі святого називали Прохір-Зимоох і казали: "До Прохора стара охала: "Ой, студено!", а прийшов Прохір та Влас: "Невже скоро весна у нас?".

Наші предки у цей час вже починали активно готуватися до весни. Це було свято робочої худоби. Тому цього дня святили воду і кропили нею тварин, щоб захистити від хвороб. За місяць-півтора корів виганяли пастися.

Ще у народі говорили: "Зима побачила Прохора і голосно заохала". У той же час зими ще остерігалися і просили: "Як лютий не лютуй, а на весну брів не хмур". Втім, мороз, на думку людей, і сам розумів, що панувати йому залишалося недовго: "На Прохора і зима заохає, а лютий лютує, але весну чує".

Прикмети

1. Якщо з 23 по 28 лютого дні будуть морозними, то березень буде дуже теплим.

2. Якщо 23 лютого почати лікувати серйозну хворобу, то можна розраховувати на сприятливий результат.

3. Не можна в цей день їсти раків, бо можна захворіти.

23 лютого обов'язково молилися, щоб отримати захист від загибелі без покаяння, - це було найстрашнішою смертю для християнина, оскільки тільки душа, яка покаялася, може потрапити в рай, пише РБК-Україна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розговляються паскою, яйцем або хріном

У народі помітили, якщо 23, 24, 25 лютого є іній на деревах, то буде дощ на Мокія Мокрого (24 травня), а це означає, що все літо буде "мокрим", дощовим.

Харківський бабак Тимко ІІІ передбачив, що зима скоро закінчиться, а весна буде теплою. Народний синоптик Леонід Гобань спростував його прогноз. За його словами, потеплішає тільки до кінця березня. Перша семиденка березня буде морозною: з 1 по 4 березня температура коливатиметься в межах -6...-8°С вдень, вночі — до -12°С. Із 4 березня морози трохи ослабнуть, але 3-4 березня в Центральній частині України очікується сніг. Із 10-19 березня трохи потеплішає до +3..+4°С, а 13-16 березня в Україну прийдуть дощі. До 20-22 березня стовпчик термометра знову піде вниз, і вдень буде всього +2...+3°С, вночі — мороз.

Зараз ви читаєте новину «За погодою 23 лютого визначали, яким буде березень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути