понеділок, 23 вересня 2019 08:20

Відкрили нову планету

Відкрили нову планету
Нептун — восьма по віддаленості від Сонця планета Сонячної системи. Фото: nasa

Німецький астроном Йоганн Галле з Берлінської обсерваторії 23 вересня 1846 року виявив планету Нептун. Вона восьма від Сонця. Названа на честь римського бога морів.

Англійський астроном Джон Адамс і француз Урбен Левер'є незалежно один від одного розрахували положення планети. Йоганн Галлі проводячи спостереження виявив нову планету всього в одному градусі від положення Урану. Відкриття Нептуна викликало у Франції й Англії запеклі суперечки про національний пріоритет, і про те, як варто назвати планету. Внесок як Адамса так і Левер'є у відкриття визнали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Американець виявив Плутон

Нептун став першою планетою, відкритою завдяки математичним розрахункам, а не шляхом регулярних спостережень. Це остаточно підтвердило правильність геліоцентричної системи Коперника і універсальність закону всесвітнього тяжіння Ньютона.

За своє відкриття Урбен Левер'є був обраний членом Паризької академії наук і став пожиттєвим директором Паризької обсерваторії. В його честь були названі кратери на Марсі і Місяці, кільце Нептуна і астероїд. Такої ж честі удостоївся і Йоганн Галле, який у 1851 році став директором обсерваторії і професором університету в Бреслау.

18 лютого 1930 року 25-річний американський фотограф-лаборант Клайд Томбо, що працював в приватній обсерваторії в місті Флегстафф, штат Арізона, після двох років пошуків виявив у сузір'ї Близнюків дев'яту, найвіддаленішу планету Сонячної системи Плутон.

Зараз ви читаєте новину «Відкрили нову планету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути