неділя, 12 березня 2017 11:51

Після вибуху Фукусіми в море скинули тисячі тонн радіоактивної води

Після вибуху Фукусіми в море скинули тисячі тонн радіоактивної води
Аварія на Фукусімі у 2011 році

12 березня 2011 року на першому блоці атомної електростанції "Фукусіма-1" в Японії стався вибух. В атмосферу відбувся викид радіоактивних речовин. Перед тим в країні пройшов землетрус, що викликав потужні цунамі.

11 березня 2011 року на північно-східному узбережжі Японії стався найбільший за всю історію наукових спостережень землетрус. Це привело до загибелі 5178 людей і зникнення безвісті 8 606 людей. Це викликало цунамі висотою до 12 метрів. На Першій Фукусімській АЕС три працюючі енергоблоки були зупинені дією аварійного захисту. 12 березня була оголошена евакуація населення з 30-кілометрової зони навколо АЕС. 12 березня о 8:36 за київським часом стався вибух на першому енергоблоці АЕС. Постраждали чотири працівника станції. З метою охолодження реактора було прийнято рішення заповнити його оболонки морською водою з розчином борної кислоти. Наступного дня вийшла з ладу система аварійного охолодження третього блоку. Це призвело до нового вибуху 14 березня. В результаті поранення отримали 11 чоловік.

З 15 по 18 березня вибухи відбулися ще на двох блоках, а 3-й та 4-й енергоблоки охопила пожежа. Зі станції евакуйований весь персонал. Вести боротьбу з катастрофою залишилися 50 інженерів, а також 80 солдатів самооборони. Силами авіації, пожежників та поліції вдалось ліквідувати. До 27 березня на чотирьох постраждалих енергоблоках вдалось відновити роботу приладів управління і деякі робочі функції.
4 квітня для вирішення завдання екстреного відкачування високорадіоактивної води з підземних споруд енергоблоків було здійснене скидання у море приблизно 10 000 тон радіактивно зараженої води. З 17 квітня почалось спорудження системи з насосів, що відкачували б забруднену воду з підземних споруд. Монтаж системи вдалось здійснити за 3 місяці. Це дозволило запобігти утворення постійного джерела забрудненої води. За наступні півроку було відкачано всю забруднену воду і завершена ліквідація аварії.

У середині грудня всі проблемні реактори АЕС були приведені в стан холодної зупинки. Ситуацію на АЕС "Фукусіма-1" вдалося стабілізувати. Наступний, більш складний, етап ліквідації наслідків аварії - витяг розплавленого ядерного палива з реакторів - японські фахівці почнуть проводити не раніше, ніж через 10 років.

Зараз ви читаєте новину «Після вибуху Фукусіми в море скинули тисячі тонн радіоактивної води». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути