Ексклюзиви
понеділок, 26 жовтня 2020 17:55

У будинку знайшли останки тварин, яких принесли в жертву 500 років тому

У будинку знайшли останки тварин, яких принесли в жертву 500 років тому
У Перу знайшли мумії принесених в жертву лам. Такі жертви, окрім задобрення богів, мали сприяти владі інків на захоплених територіях Фото: L.M. Valdez

Археологи виявили муміфіковані залишки лам і морської свинки в давньому адміністративному центрі інків Тамбо-Велья в Перу. Представники народу принесли тварин у жертву богам майже 500 років тому.

Мумії лежали під глиняною підлогою декількох тогочасних будівель. Припускають, що лам закопали заживо, так як на шиї чи діафрагмі відсутні сліди порізів, при цьому їхні ноги були зв'язані, пише Live Science.

5 зі знайдених тварин мали коричневу шерсть, 3 - білу. Перед жертвопринесенням їх прикрасили яскравими нитками, червоною, жовтою, зеленою, фіолетовою фарбами, а в жертовні ями поклали палиці з пір'ями.

"Лам ховали обличчям на схід. Імовірно тому, що сонце, яке сходило, вважалося головним божеством інків", - зазначили дослідники. Додали, що в той час як білих лам приносили в жертву сонцю, коричневих - творцеві Віракочу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дізналися причини смерті муміфікованих єгиптянами тварин

За словами археологів, ці жертвоприношення не лише вшановували богів, із гарним настроєм яких інки пов'язували добрий урожай, здорові стада, військові перемоги. Вони були популярні через великі бенкети. З їх допомогою інки демонстрували багатства, переманювали на свій бік населення підкорених земель і могли довго зберігати владу.

Знахідку назвали надзвичайно рідкісною. Адже жодні археологи не знаходили подібного понад століття. Хоча й неодноразово натрапляли на сліди тваринного жертвоприношення, зокрема десятків морських свинок.

На вершині гірського хребта в Перу американський дослідник Хайрем Бінгем 24 липня 1911 року знайшов "втрачене місто" інків Мачу-Пікчу.

Було збудоване у другій половині XV ст. як гірський притулок правителів інків. Залишене інками 1572-го через віспу, занесену в гірські райони Анд іспанськими конкістадорами. Місто розташовувалося за 80 км від столиці інків у Куско, але іспанці не знайшли Мачу-Пікчу. Це вберегло його від грабунку.

У 1912-1915-х Хайрам Бінгем організував у Перу нові експедиції. Вони підтвердили, що Мачу-Пікчу - одне з трьох міст-резиденцій інкських правителів. У місті проживали майже тисяча осіб.

Зараз ви читаєте новину «У будинку знайшли останки тварин, яких принесли в жертву 500 років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути