Ексклюзиви
середа, 10 травня 2017 08:50

Перший серійний радянський телевізор виготовив українець
5

Перший серійний радянський телевізор випустили 10 травня 1932 року
Фото: Вікіпедія
Антон Брейтбарт народився в селі Костянтинівка Дніпропетровської області
Б-2 - перший серійний радянський телевізор
Б-2 - перший серійний радянський телевізор

"Завтра вперше в СРСР буде проведена передача телебачення (дальнобачення)" - написала газета "Правда" в 1931 році. А вже через рік ленінградський завод "Комінтерн" розпочав виробництво перших радянських телевізорів Б-2. "Телевізор для індивідуального користувача", був розроблений ленінградським інженером, уродженцем України Антоном Брейтбартом.

10 травня 1932-го року на заводі випустили перші 20 телевізорів.

Це була малогабаритна ТВ-приставка до радіоприймача. У 1933-1936 роках було випущено більше трьох тисяч оптико-механічних телевізорів марки "Б-2" з розміром екрану 3х4 см. Б-2 дозволяв приймати передачі по німецькому стандарту механічної розгортки на 30 рядків при кадрової частоті 12,5 кадрів в секунду.

Апарат був приладом з диском Ніпкова. Вбудована в корпус приставки лупа збільшувала видимий розмір екрану приблизно до 3×4 сантиметрів. Фактично, зображення на ньому могла розглядати тільки одна людина.

Звуковий супровід передавався на іншій частоті і його потрібно було приймати на другий приймач з гучномовцем. Розміри телевізора - 230×216×160 мм, діаметр диска Нипкова - 190 мм. Диск виготовлений з чорного паперу і максимально полегшений, щоб можна було застосувати малопотужний двигун і спростити синхронізацію. Живлення - від мережі змінного струму 120 В. Телевізор був зібраний в дерев'яному футлярі і мав три ручки управління: регулятора обертів мотора, налаштування на частоту імпульсів синхронізації і їх амплітуди. До переваг конструкції відносили простоту, малі габарити і наявність автоматичної синхронізації; до недоліків - малі розміри видимого зображення і його недостатню чіткість через занадто великі отвори в диску, а також зриви синхронізації при різкій зміні характеру зображення.

Першим радянським телевізором, в якому був застосований і діє зараз з роздільною здатністю 625 рядків, став Москвич-Т1. Розроблявся з 1946 року і був спочатку розрахований на стандарт 343 рядки, однак до початку серійного виробництва був прийнятий новий стандарт. Вперше у вітчизняному радіомовлення, в цьому телевізорі була реалізована система звукового супроводу з частотною модуляцією, що давала високу якість звуку. Крім того в телевізор був вбудований УКХ-ФМ приймач для прийому радіомовних програм з частотною модуляцією. Коштував телевізор 3,5 тис. рублів зразка 1947, а важив 33 кілограми.

Перший масовий радянський телевізор, легендарний КВН-49, був створений в 1949 році. Коштував він вже 900 рублів.

Телевізор КВН-49 був розрахований на прийом будь-якого з трьох існуючих на той час каналів. Зображення розміром 105х140 мм відтворювалось на екрані кінескопа ЛК-715-А, який незабаром був замінений на 18ЛК1Б. Звук відтворювався гучномовцем 1ГД-1. Живлення телевізора здійснювалось від мережі змінного струму: 110, 127 або 220 В. Потужність 220 Вт.

Виробництво ж кольорових телевізорів в СРСР почалося лише в середині 1967 року. Хоча систему кольорового телебачення розробив ще Зворикін в 1928 році, лише до 1950 року стало можлива її реалізація. Та й то лише в якості експериментальних розробок. Минуло багато років, перш ніж ця технологія стала загальнодоступною.

Винахідником телевізора вважають професора Петербурзького технологічного інституту Бориса Розінга. 9 травня 1911 року він отримав перше телевізійне зображення. Його учень, російський емігрант, Володимир Кузьмич Зворикін в 1928 році отримав перший патент на телевізор в США. Перші телевізори мали механічну розгортку. Потім з'явилися чорно-білі телевізори з електронної розгортку і електронно-променевою трубкою в якості джерела зображення

Зараз ви читаєте новину «Перший серійний радянський телевізор виготовив українець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути