пʼятниця, 28 лютого 2020 17:29

Перший крок російського проєкту із "завоювання" території - дисидент про перейменування Дорогожичів

Перший крок російського проєкту із "завоювання" території - дисидент про перейменування Дорогожичів
Йосиф Зісельс вважає ідею перейменування станції метро на Бабин Яр перевіркою реакції суспільства. Фото: vaadua.org

Президент Асоціації єврейських організацій і громад України Йосиф Зісельс вважає, що до перейменування столичної станції метро Дорогожичі на Бабин Яр слід ставитись обережно.

"Передусім треба запитувати тих, хто живе в тій місцевості, навколо метро Дорогожичі, і тих, хто їздить цією гілкою метро. Якщо питати мене, то я як людина, в якої рідні загинули під час Голокосту, звичайно ж, їдучи цією гілкою, сприймав би з певним острахом оголошення: "Наступна зупинка – Бабин Яр". Це певний негативний символізм. Негативна асоціація виникає навіть у людей, які добре знають, що таке Бабин Яр 1941-го та наступних років. І це примушує здригатися. Водночас іншим людям, яких більшість і які не знають про це, назва нічого не скаже: "Ну, Бабин Яр, так Бабин Яр". Я не впевнений, що більшість киян асоціюють Бабин Яр саме з розстрілами 1941 року", - розповів він Центру дослідження історії та культури східноєвропейського єврейства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Київрада погодила нові назви вулиць

Громадський діяч зазначає, що справа не в назві, а в контексті.

"Команда російського проєкту меморіалізації Бабиного Яру запропонувала це перейменування. Це, так би мовити, певна "соціологія". Перевірка, як на це зреагує суспільство. Якщо воно зреагує негативно, можуть звинуватити в націоналізмі, в антисемітизмі й так далі. І це зробить російська пропаганда із задоволенням. Якщо погодиться – це буде перший крок нової команди російського проєкту із "завоювання" цієї території, завоювання в невоєнному значенні цього слова", - міркує Зісельс.

Радить спочатку запровадити концепцію, а потім розвивати в її межах деталі.

"Я дуже обережно поводився би з деталями, не розуміючи концепції і контексту, в якому вони виникають", - каже він.

Комісія з питань найменувань, створена при київському міському голові, розгляне пропозицію щодо перейменування станції метро Дорогожичі на Бабин Яр. Відповідно до законодавства, з ініціативою дати або змінити назву об'єктів міської інфраструктури може виступити будь-який орган влади, підприємство, організація або фізична особа. До такої комісії входять учені-історики, мовознавці, краєзнавці, пам'яткознавці, архітектори, а також депутати Київради та посадовці КМДА.

Зараз ви читаєте новину «Перший крок російського проєкту із "завоювання" території - дисидент про перейменування Дорогожичів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути