Ексклюзиви
вівторок, 22 січня 2019 09:00

Перші герої Небесної сотні: минуло 5 років від дня загибелі Нігояна та Жизневського

  Михайло та Сергій посмертно удостоєні звання Героя України
Михайло та Сергій посмертно удостоєні звання Героя України

У День Соборності 5 років тому близько 06:30 на вулиці Грушевського у Києві свинцевою картеччю вбили 20-річного Сергія Нігояна. Після закінчення Євромайдану Сергій хотів повернутися додому і стати актором. Був єдиним сином у сім'ї. Його родина переїхала в Україну, рятуючись від війни в Нагірному Карабасі. Сергій народився уже в Україні, на Дніпропетровщині.

  20-річний Сергій Нігоян
20-річний Сергій Нігоян

За 2,5 год, близько дев'ятої ранку, пострілом у серце поблизу стадіону "Динамо" застрелили білоруса 25-річного Михайла Жизневського. Панахида за ним відбулася у Михайлівському золотоверхому соборі у Києві 26 січня, у День народження Михайла, коли йому мало б виповнитися 26 років. Прийшло близько 10 тис. людей. Поховали Михайла увечері 28 січня на кладовищі біля селища Стяг Праці у Гомельському районі Білорусі. Перед похованням тіло накрили прапором УНА-УНСО, а труну — історичним національним прапором Білорусі. 26 листопада 2014-го на вулиці Грушевського у Києві відкрили меморіал Михайлові Жизневському. Михайло Жизневський став першим, із ким прощалися на Майдані. Тоді ж уперше прозвучала пісня "Плине кача по Тисині", яка надалі стала неофіційним реквіємом-прощанням на похоронах загиблих на Майдані.

  25-річний Михайло Жизневський
25-річний Михайло Жизневський

Обидва посмертно удостоєні звання Героя України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Активісти вбиті дуже професійно" – як відбувалися розстріли на Майдані

За кілька днів від поранень, отриманих 22 січня, у лікарні померли львів'янин Роман Сеник і киянин Олександр Бадера. Лікарі до останнього боролися за їхні життя, але не змогли врятувати.

Крім того, цього дня, у лісі під Києвом знайшли тіло зі слідами тортур львів'янина Юрія Вербицького – активіста Майдану, якого невідомі викрали з лікарні напередодні.

Загалом, станом на сьогодні відомо про вбивства 109 активістів із 18 до 21 лютого на Майдані.

20 лютого 2014-го протестувальники Євромайдану у Києві перейшли у контрнаступ. "Беркутівці" почали відступати. Активісти зайняли приміщення Міністерства агрополітики, Жовтневий палац та Український дім. З готелю "Україна". У протестувальників починають стріляти снайпери. Як пізніше з'ясувало слідство, вогонь вели спецпризначенці так званої "Чорної роти" "Беркуту".

Зараз ви читаєте новину «Перші герої Небесної сотні: минуло 5 років від дня загибелі Нігояна та Жизневського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути