Ексклюзиви
пʼятниця, 14 грудня 2012 13:16

Перша столиця скіфів досі знаходиться під землею
10

"Ак-Кая" з татарського перекладається як "біла скеля"
Фото: Фото: nr2.ru
Вперше Ак-Кая була обстежена в 1924 році кримським краєзнавцем А. П. Булавенком. Але місцеві жителі давно знайшли стародавні руїни в степу в околицях Білої скелі, і навіть почали розбирати їх на будматеріал для сараїв і корівників. А вчені тим часом губилися в здогадах, міркуючи, де могли жити скіфські царі, поховані в знаменитих "царських курганах" вище обривів Білій Скелі
У 2006 році тут почав свої дослідження завідувач відділом греко-варварської археології та керівник розкопок Неаполя Скіфського Юрій Зайцев. Він-то і звернув увагу на околицю села Вишенне. Вважалося, що вершина скелі, яка живописно нависає над колишнім Вишенським садом, приховує щось быльше - не то будівля, не то стіну
Фортеця Ак-Кая - класичний археологічний листковий пиріг: знизу булижники римського часу, а поверх - тесана кладка хазар
Керівник експедиції Юрій Зайцев розповідає про скіфський склеп, збережений під ланами

Українські археологи завляють, що у ході роботи в кримському городищі Ак-Кая майже дійшли до скіфського періоду.

Городище Ак-Кая - Вишенне розкопують в Білогірському районі. Всього 10 га, існувало воно в 4-1 століттях до нашої ери. Пізніше на цьому місці збудували фортецю.

"Є версія, що це городище було пізньоскіфською столицею до Неаполя Скіфського. Ми зараз розкопуємо середньовічний шар, будинки і стіни, а під ним йде скіфська фортеця. Така цікава пам'ятка, два в одному. Поки видно, що була потужна оборонна система, поряд є царські скіфські кургани. Тож є привід вважати городище скіфською столицею, але поки це неточно. Це городище - перехідний етап між ранніми скіфами-кочівниками і пізніми осілими скіфами. Це ключова ланка в еволюції народу, його культури, саме цим вона цінна", - розповів співробітник заповідника "Неаполь Скіфський" Віталій Тихомиров у коментарі kianews.

Між 280-260 рр. до н. е. держава скіфів значно скоротилася під натиском споріднених їм сарматів, що прийшли з-за Дону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лідер гурту "От Вінта" намалював для Капранових скіфів, схожих на себе

Столиця скіфів була перенесена в Крим, за останніми даними, в городище Ак-Кая, на якому ведуться розкопки з 2006 року. За результатами порівнянь планів розкопок з аерофотознімками і зйомкою з космосу було визначено, що знайдено велике місто з фортецею, яке існувало на два століття раніше, ніж Неаполь Скіфський.

У 30-х рр. 2 століття до н. е. на річці Салгір (в межах сучасного Сімферополя) на місці існуючого поселення був побудований Неаполь Скіфський, імовірно, під керівництвом царя Скілура.

Крім скіфів в різні епохи на території Ак-Кая жила різна людність. Відкрита сьогодні фортеця Ак-Кая є класичним археологічним листковим пирогом: знизу камені римського часу, а згори - тесана кладка хазар.

У листопаді в Ак-Кая відкрили туристичний маршрут. Він включає відвідування скіфського кургану з кам'яним склепом, святилища з наскельними малюнками хазарського часу, скіфського та хазарського городища, кварталу майстрів, виставки артефактів і велопробіг по території археологічного парку.

Зараз ви читаєте новину «Перша столиця скіфів досі знаходиться під землею ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути